Jeuk en krabben geblazen: veel processierupsen in natuurgebieden van Limburg gespot

In Maaseik zitten er dit jaar erg veel processierupsen in de natuurgebieden. Daarom heeft de burgemeester aan de Vlaamse overheid gevraagd om de rupsen te komen opzuigen. Vooral in Opoeteren en Neeroeteren zitten de eikenbomen vol. 

De processierupsen zijn nu volop actief en de nesten worden gemaakt op dit moment. In de woongebieden is er goed preventief bestreden en is er relatief weinig last. Maar in de natuurgebieden - waar er niet preventief bestreden wordt - is dat anders, zegt burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open VLD). Hij kreeg al heel wat klachten binnen, vooral uit Opoeteren en Neeroeteren. "De laatste 2 weken krijgen we van mensen die op de fiets- en wandelpaden geweest zijn meldingen binnen. Ze zeggen dat alle eikenbomen eigenlijk vol zitten met processierupsen." 

De burgemeester heeft aan het Agentschap Natuur en Bos gevraagd om de rupsen er weg te halen. Dat gebeurt met speciale apparatuur die de beestjes opzuigen. "Dat is belangrijk voor ons, dat de rupsen weggehaald worden, want onze fiets- en wandelpaden zijn toeristisch heel belangijk, dat is ook economie voor ons."

De processierupsen staan bekend om hun haartjes, die jeuk en irritatie veroorzaken. En die ook door de wind verspreid worden. "Het wegzuigen van de rupsen in de natuur zal ook niet alles oplossen, de haartjes verspreiden zich sowieso met de wind, maar alle beetjes helpen", hoopt de burgemeester nog.

Meest gelezen