Kater Lee met vliegtuig op weg naar Peru, in augustus mag hij terugkeren

Kater Lee die een studente uit Stabroek niet volgens de regels had meegebracht uit Peru, zit nu op een vliegtuig richting Peru. Daar zal hij in quarantaine gaan. De kater kan waarschijnlijk in augustus legaal terugkeren naar ons land.

Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) wilde de kater laten inslapen, omdat het dier mogelijk besmet kan zijn met het dodelijke hondsdolheidvirus. Dat leidde tot heel wat commotie. De zaak kwam voor de rechter en die oordeelde dat een spuitje niet kon. Nu is er een oplossing gevonden.

Er was overleg tussen het FAVV en de Peruviaanse ambassadeur om de terugkeer van de kat naar Peru mogelijk te maken. Dat overleg gebeurde volgens het FAVV in een goede verstandhouding en werd op een constructieve wijze afgerond: de kater kan terugkeren naar zijn vaderland Peru.

we hebben gevochten voor het leven van mijn lieve schat Lee, en we hebben GEWONNEN!

Selena Ali, eigenaar katje Lee

Ook studente Selena Ali reageert opgetogen op Facebook: "Aller liefste dierenliefhebbers we hebben gevochten voor het leven van mijn lieve schat Lee, en we hebben GEWONNEN!", schrijft Ali. "We hoopten allen op een quarantaine in België. Het heeft niet zo mogen zijn, maar mijn doel om Lee te laten leven #laatleeleven is wel volbracht!"

De studente onthulde ook dat Lee de laatste weken in het nieuwe quarantaine centrum van Zaventem, het "Animal Care Center" verbleef. Het FAVV bevestigt dat het dier in afwachting van zijn repatriëring in een veilig onderkomen was geplaatst, onder toezicht van het FAVV. 

De kosten om het dier op een vliegtuig naar Peru te zetten en het later weer terug te laten vliegen, zijn allemaal voor rekening van Ali. Ze riskeert ook nog altijd een straf omdat ze de kater illegaal ons land heeft binnengebracht.

Volksgezondheid én dierengezondheid

Herman Diricks, Gedelegeerd bestuurder FAVV klinkt in een persbericht tevreden met de afloop, maar hij waarschuwt ook: “We zijn blij met de positieve afloop van deze zaak. Toch moet iedereen hieruit de juiste les leren: hondsdolheid is één van de dodelijkste virussen ter wereld en het is absoluut noodzakelijk om deze ziekte geen kans te geven."

"Daarom hebben we een strenge Europese regelgeving en willen we te allen tijde vermijden dat huisdieren illegaal meegebracht worden en zo de ziekte zouden meebrengen", zegt Diricks nog. "Dit is een kwestie van bescherming van de volksgezondheid én de dierengezondheid. Iedereen moet zich bewust zijn van dit risico en zich aan de regels houden."

De kat kan in principe in augustus terugkeren naar ons land, bevestigt Hélène Bonte van het FAVV: "De eigenaar moet dan opnieuw een aanvraag doen aan het FAVV om de kat te importeren. We hopen dan natuurlijk dat alle documenten in orde zijn en dat hij conform de wetgeving over rabiës, terug kan keren naar België."

Meest gelezen