Een beeld van de groentemarkt in Peking waar het coronavirus opnieuw is opgedoken.

Liveblog: Al meer dan 100 nieuwe gevallen van corona in Peking, ontdek hier naar welke landen u mag reizen

Sinds het coronavirus opnieuw is opgedoken in Peking, zijn daar al meer dan 100 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. Het aantal nieuwe coronabesmettingen in België lag de voorbije 24 uur opnieuw onder de grens van 100. Er werden ook 6 overlijdens en 17 ziekenhuisopnames gemeld. Sinds middernacht zijn de grenzen met onze buurlanden officieel weer open. Volg het laatste coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Virus terug in Peking: al meer dan 100 gevallen gedetecteerd

Sinds de ziekte opnieuw Peking opdook, zijn in de Chinese hoofdstad meer dan 100 nieuwe gevallen van COVID-19 geïdentificeerd. Dat kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aan.

"Vorige week meldde China een nieuwe uitbraak in Peking, na meer dan 50 dagen zonder gevallen in die stad. Er zijn nu meer dan 100 gevallen bevestigd. De oorsprong en omvang van de epidemie worden onderzocht ", zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus tijdens een virtuele persconferentie.

Deze ochtend gaf onze correspondent Leen Vervaecke toelichting bij de nieuwe uitbraak in Peking. Hieronder kunt u het artikel daarover lezen:

Grenzen met buurlanden officieel weer open, net als meeste andere Europese binnengrenzen

Sinds middernacht zijn de grenzen met onze buurlanden officieel weer open, net als de meeste andere Europese binnengrenzen. Zo kunnen we naast onze buurlanden, ook opnieuw naar Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Liechtenstein, Polen en Zweden reizen.

Het Verenigd Koninkrijk, IJsland en Estland vragen wel nog om 14 dagen in zelfquarantaine te gaan bij binnenkomst van het land. In Tsjëchië is er de keuze tussen een test of een zelfquarantaine van twee weken. In Spanje, Noorwegen, Denemarken, Cyprus, Hongarije en Finland zijn we voorlopig nog niet welkom. 

De meest recente reisinformatie vindt u steeds op de website van Buitenlandse Zaken. De situatie kan immers snel veranderen. In onderstaand overzichtsartikel vindt u ook meer informatie per land:

Viroloog Steven Van Gucht gelooft niet dat zalm uit Europa tot nieuwe uitbraak in Peking heeft geleid

Viroloog Steven Van Gucht gelooft niet dat de nieuwe gevallen van corona in Peking veroorzaakt zijn door geïmporteerde zalm uit Europa. Dat heeft hij gezegd in “Terzake”. Eerder had zijn collega-viroloog Johan Neyts in “De wereld vandaag” op Radio 1 gezegd dat zo’n overdracht via zalm in theorie wel mogelijk is, maar weinig waarschijnlijk (zie audio onder). De besmette-zalmhypothese is een van de verklaringen die de ronde doen in China.

Wat in Peking gebeurt, kan trouwens ook hier gebeuren, zei Steven Van Gucht, “dat kan morgen zijn, dat kan binnen een week zijn of binnen een maand.” Daarom is het belangrijk dat we de veiligheidsregels blijven in acht nemen, nu de maatregelen versoepeld worden en we bijvoorbeeld weer op café en op restaurant mogen.

Eerder vandaag toonde professor Pierre Van Damme zich ongerust omdat hij dit weekend mensen had gezien die het niet zo nauw namen met bijvoorbeeld afstand houden of een mondmasker dragen.

Steven Van Gucht heeft dezelfde bezorgdheid: “Ik geef Pierre Van Damme gelijk. Ik heb ook taferelen gezien waarbij ik dacht, die zitten toch met heel veel aan een tafel. En wanneer er dan wat pintjes achterovergeslagen worden, dan gaat het er ook wat losser aan toe en verliest men de perceptie van riscio. Dus ik ben ook wel een beetje bevreesd, om eerlijk te zijn.”

Bekijk hieronder het gesprek met Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Heropstart luchthaven Charleroi verloopt zonder problemen

De heropstart van de luchthaven van Charleroi is zonder problemen verlopen en de veiligheidsvoorschriften werden goed opgevolgd. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven.

Sinds 20 maart lag het passagiersverkeer op de luchthaven stil. Het eerste toestel dat maandag weer landde in Charleroi, was een vliegtuig van Wizz Air uit het Bulgaarse met zowat 140 passagiers aan boord. Het vertrok weer naar de Bulgaarse hoofdstad met ongeveer 85 passagiers.

Morgen staan drie rotaties (telkens een aankomst en vertrek) gepland. De luchthaven van Charleroi rekent er momenteel op dat de activiteit in juli en augustus weer zal hernemen tot 50 procent van het normale niveau.

Oscarceremonie acht weken uitgesteld naar 25 april 2021

De uitreiking van de Oscars zal volgend jaar pas op 25 april plaatsvinden. Dat is acht weken later dan gepland. Het uitstel heeft uiteraard alles met de coronacrisis te maken en het effect daarvan op de filmindustrie. Ook de deadline voor films die in aanmerking komen voor een Oscar wordt uitgesteld, dit tot 28 februari 2021.

Het is pas de vierde keer dat de Oscarceremonie wordt uigesteld. Dat gebeurde in 1938 na grote overstromingen in Los Angeles, in 1968 na de moord op mensenrechtenactivist Martin Luther King Jr. en in 1981 nadat toenmalig Amerikaans president Ronald Reagan op straat was neergeschoten. Nooit eerder is de ceremonie echter zo lang op voorhand uitgesteld als nu.

Laagste dodental sinds 2 maart in Italië

Slechts 26 mensen zijn de afgelopen 24 uur in Italië gestorven aan COVID-19. Dat heeft de civiele bescherming van het land bekendgemaakt. Het gaat om het laagste dagelijkse dodental in meer dan drie maanden. De laatste keer dat een lager cijfer werd geregistreerd, was op 2 maart, toen 18 mensen stierven.

Het totale dodental van het coronavisrus steeg tot 34.371. Autoriteiten zeiden ook dat het aantal geïnfecteerden opliep tot 237.290, een stijging van 303 ten opzichte van zondag. De noordelijke regio Lombardije bleef het zwaarst getroffen door de pandemie, met 259 nieuwe infecties, waarmee het totaal op 91.917 en 16.457 dodelijke slachtoffers kwam, acht meer dan de vorige dag.

Italië werd bijzonder zwaar getroffen door de pandemie die in februari opdook, met Lombardije als epicentrum van de uitbraak.

Opnames van "Thuis" zijn weer begonnen: "Innig kussen zal nu niet het geval zijn"

Nu de coronamaatregelen één na één versoepeld worden, kunnen ook de opnames van een aantal televisiereeksen weer opstarten. Dat is onder meer het geval voor "Thuis". Onze reporter Ann De Bie ging op setbezoek. En wat bleek? De acteurs repeteren vol overgave maar mét mondmaskers hun nieuwe scènes. De meeste acteurs moeten ook anderhalve meter afstand houden en dat is soms wat zoeken.

Videospeler inladen...

Marktkramers vragen om versoepeling van coronaregels

Vanmiddag verzamelden een 150-tal marktkramers op de Heizel in Brussel. De beperking van 50 kramen per markt moet volgens hen opgeheven worden, zodat iedereen weer aan de slag kan. De regels voor de bezoékers zouden ook minder strikt mogen, vinden ze. Om hun eisen kracht bij te zetten reden de marktkramers via het Koning Boudewijnstadion een eindje  door Brussel. Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Collega Gianni Paelinck reist mee op de eerste vlucht van Brussels Airlines naar Marseille

Vandaag is voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis een vlucht van Brussels Airlines richting Marseille vertrokken. Voor zowel de passagiers als het personeel was het toch wel even aanpassen. Onze collega Gianni Paelinck reisde mee en maakte onderstaand verslag voor "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen