AFP or licensors

Franse president Macron: "Onbuigzaam tegenover racisme, maar we gaan geen namen uit onze geschiedenis wissen"

De Franse president Emmanuel Macron erkent dat iemands huidskleur zijn of haar kansen kan bepalen in de Franse maatschappij en belooft "vastberaden" tegen racisme, antisemitisme en discriminatie te zullen optreden. Maar standbeelden van controversiële figuren uit de koloniale periode verwijderen, zal zijn land niet doen. "We zullen geen namen uit onze geschiedenis wissen."

De Franse president sprak gisteren de natie toe in een televisietoespraak. Daarin kondigde hij vooral een hele reeks versoepelingen van de coronamaatregelen aan, die vandaag ingaan. Maar de president had het ook over het wereldwijde protest tegen racisme, na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd door politiegeweld, nu drie weken geleden.

Macron erkende dat ook in zijn land iemands "adres, naam, kleur of huid" zijn of haar kansen om in de Franse maatschappij te slagen, kan verminderen. Hij riep op om ervoor te vechten dat iedereen zijn of haar plaats kan vinden, ongeacht hun oorsprong of religie. Macron beloofde "onbuigzaam" te zullen zijn tegenover racisme, antisemitisme en discriminatie.

Het antiracismeprotest na de dood van Floyd is her en der uitgemond in een soort "beeldenstorm", waarbij standbeelden van voor sommigen controversiële figuren uit de koloniale periode van hun sokkel werden gehaald.

Onder meer in de Verenigde Staten gingen de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus (die het startschot gaf voor de kolonisatie van het huidige Latijns-Amerika en daarbij hardhandig te werk ging tegen de inheemse bevolking) en enkele Britse kolonisatoren tegen de vlakte. In ons land uit het protest zich in het bekladden of vernielen van standbeelden van koning Leopold II. En in Engeland moet ook ex-premier Winston Churchill eraan geloven, omdat hij een racist zou zijn geweest.

Een dergelijke aanval op standbeelden wil Macron in eigen land niet zien. En, was hij duidelijk: de Franse republiek zal geen standbeelden van koloniale figuren verwijderen. "We gaan geen enkel spoor en geen enkele naam uit onze geschiedenis wissen." Volgens de Franse president moeten de Fransen met een zekere "helderheid" naar hun geschiedenis kijken, alsook naar hun relaties met Afrika (Frankrijk heeft verschillende kolonies gehad op het Afrikaanse continent). Het doel moet de waarheid zijn, zei hij, en niet "ontkennen wie we zijn".

Ook in Frankrijk is de voorbije weken gedemonstreerd tegen racisme. Afgelopen zaterdag kwamen opnieuw zeker 15.000 mensen samen in Parijs. Ook de Franse betogers klaagden politiegeweld aan tegen mensen van vooral Afrikaanse afkomst. De regering verbood daarop enkele omstreden politietechnieken, zoals de nekklem. Dat lokte dan weer betogingen uit van de politiediensten, die vinden dat ze op een oneerlijke manier weggezet worden als blanke racisten.

In zijn toespraak verwees Macron naar die onrust door te stellen dat de ordediensten "de erkenning van de natie" verdienen: "Een land heropbouwen lukt niet in tijden van wanorde. De orde die we nodig hebben, komt van onze politie. Zij worden dagelijks blootgesteld aan risico's. Ze verdienen de steun van de autoriteiten en de erkenning van het land."

Meest gelezen