Nederlandse tv-journalist en "journalistiek geweten" Aad van den Heuvel (84) overleden

Aad van den Heuvel was vooral bekend van het nieuwsmagazine "Brandpunt" van de KRO. Die omroep prijst hem als het "journalistiek geweten", omdat hij veel aandacht had voor onrecht en armoede in de wereld.

In de jaren 60 en 70  werkte Aad van de Heuvel voor het actualiteitenprogramma "Brandpunt" van de Nederlandse omroep KRO. Hij interviewde de Amerikaanse zwarte leider Martin Luther King één dag voor die werd vermoord in 1964. Zijn reportages werden vaak bekroond en hadden ook impact. Zo bracht hij mee een hulpactie op gang om de hongersnood in Biafra (Nigeria) te lenigen. Daarover vertelde hij in 2011 in "Pauw en Witteman":

Van den Heuvel was een sterk geëngageerde journalist. In de jaren na "Brandpunt" volgden nog talrijke andere programma’s waarin hij aandacht besteedde aan de derde wereld. Maar omdat de bestaande omroepen volgens hem te weinig aandacht besteedden aan armoede, mensenrechten of het zuiden richtte Van den Heuvel een eigen zender op, die evenwel geen lang leven was beschoren.

In het lichtere genre presenteerde Aad van den Heuvel het satirische consumentenprogramma "Ook dat nog!" met onder meer Sylvia Millecam. En hij schreef verschillende romans, reisverhalen en thrillers.

Aad van den Heuvel was al een tijdje ziek. Hij overleed vorige week, maar zijn familie maakte het nieuws vandaag bekend.

De Nederlandse televie zendt vanavond een hommageprogramma uit. In 2011 was Van den Heuvel te gast bij het Vlaams-Nederlands huis deBuren in Brussel, voor een gesprek met vakgenoot Paul Muys:

Meest gelezen