De nieuwe pacemaker kan ook gebruikt worden bij een volledige onderbreking van de hartactiviteit tussen voorkamer en kamer .
© Medtronic

UZ Leuven plant als eerste in EU nieuw type draadloze minipacemaker in dat 2 keer zoveel patiënten kan helpen

Eind vorige maand werd in het Universitair Ziekenhuis Leuven een nieuw type draadloze minipacemaker voor de eerste keer in Europa geplaatst bij een patiënt. Voor de nieuwe generatie minipacemakers komen meer dan twee keer zoveel patiënten in aanmerking als voor de eerste generatie. Het UZ Leuven heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemaker. Voorlopig wordt het nieuwe type alleen in het kader van klinische studies gebruikt, nadien zal het gebruik uitgebreid worden. 

De Micra pacemaker is een draadloze minipacemaker die sinds 2015 in het UZ Leuven gebruikt wordt. De operatie is bij zo’n kleine pacemaker veel minder ingrijpend dan bij een gewone pacemaker. Het apparaat wordt via een klein sneetje in de lies rechtstreeks tot in het hart gebracht.

De minipacemaker is voor de patiënt onzichtbaar en bij de eerste generatie van het toestel stelden onderzoekers vast dat het aantal complicaties met 63 procent kon afnemen.

Dokter Christophe Garweg heeft in 2018 de honderdste draadloze pacemaker geplaatst in het UZ Leuven..
© UZ Leuven 2018

Meer patiënten geholpen

Tot nu toe kon de minipacemaker slechts gebruikt worden bij 16 procent van de patiënten die een pacemaker nodig hebben.

“De eerste generatie van het toestel meet slechts in één kamer van het hart de hartactiviteit. Patiënten bij wie het nodig is ook in de voorkamer de hartactiviteit te meten, kwamen daardoor niet in aanmerking. Met dit nieuwe type pacemaker kunnen we ook patiënten met een volledige onderbreking van de hartactiviteit tussen voorkamer en kamer behandelen”, zegt dokter Christophe Garweg, cardioloog in het UZ Leuven.

Met de nieuwe generatie van de Micra pacemaker zou tot 40 procent van de patiënten in aanmerking komen.

“De nieuwe pacemaker kan ook de hartactiviteit in de voorkamer meten en zo de elektrische activiteit tussen de voorkamer en de kamer coördineren. Daardoor wordt het normale hartritme hersteld en de levenskwaliteit van de patiënten verbeterd. De minipacemaker werkt bijna zoals een conventionele pacemaker, die onder de huid wordt geïmplanteerd en met twee draden met het hart wordt verbonden”, zegt dokter Garweg.

Röntgenopnames van de borstkas langs achter en langs opzij met een klassieke pacemaker, waarvan de korte 'lead' (draad) verbonden is met de rechtervoorkamer van het hart ((witte pijl) en de langere met de rechterkamer (zwarte pijl).
Stephanie C Torres-Ayala, Guido Santacana-Laffitte, and José Maldonado/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Draadloze pacemaker betekende een echte revolutie

De ontwikkeling van de draadloze pacemaker in 2009 was een grote revolutie in de geschiedenis van de pacemaker. Het was de eerste grote stap vooruit sinds de klinische introductie van de pacemaker in de jaren zestig.

Wereldwijd werden tot nu toe 35.000 Micra-systemen geïmplanteerd. Het UZ Leuven startte in 2015 als eerste Belgische ziekenhuis met de plaatsing van de minipacemaker. Intussen is het in België het ziekenhuis met de grootste ervaring met Micra’s en in Europa behoort het tot de top vijf.

De technologie is in België nog niet terugbetaald: voorlopig financiert het UZ Leuven met eigen middelen het toestel voor de patiënt.

Het UZ Leuven heeft actief meegewerkt aan de ontwikkeling van de nieuwe pacemaker. De nieuwe generatie is intussen bij twee patiënten geplaatst. Beide operaties verliepen vlot en de patiënten stellen het goed.

Voorlopig wordt het nieuwe type zoals gezegd alleen gebruikt in het kader van klinische studies, nadien zal, als alles naar wens verloopt, de nieuwe pacemaker meer algemeen gebruikt worden.

Intussen is vandaag ook in het UZ Brussel een draadloze minipacemaker van het nieuwe type bij een eerste patiënt ingeplant.  

Bradycardie

Een pacemaker is nodig wanneer patiënten een te traag hartritme - of bradycardie - hebben en medicatie daartegen niet meer helpt.

Daardoor kan het hart niet genoeg zuurstofrijk bloed door het lichaam pompen. Patiënten ondervinden dan moeite bij fysieke inspanningen: ze zijn snel vermoeid en sneller buiten adem of vallen zelfs flauw.

Een pacemaker vervangt het natuurlijke ritme van het hart dankzij elektrische impulsen.

Dit artikel is gebaseerd op een persmededeling van het UZ Leuven. 

Meest gelezen