Videospeler inladen...

Miljoenenstad Chennai in India gaat weer in lockdown, Delhi bouwt weer treinen om tot ziekenhuizen

Het aantal gevallen van coronabesmettingen in India stijgt opnieuw erg snel. De stad Chennai in het zuiden is opnieuw in lockdown. In Delhi worden opnieuw treinstellen omgebouwd tot ziekenhuizen en ook in het westen van India stijgt het aantal ziektegevallen. Het virus verspreidde zich erg snel na het versoepelen van de strikte lockdown over geheel het land.

Met meer dan 320.000 besmettingen is India nu na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland het vierde meest getroffen land. Per dag komen er nu ongeveer 12.000 nieuwe besmettingen bij. Het werkelijke aantal zal wellicht veel hoger liggen.

Het meest getroffen zijn de westelijke deelstaat Maharashtra (met de stad Mumbai), Tamil Nadu in het zuiden (met Chennai), de westelijke staat Gujarat en het hoofdstedelijke gebied rond Delhi. (Lees verder onder de foto).

Een tijdelijk ziekenhuis wordt ingericht in Mumbai.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Vandaag heeft de overheid van de deelstaat Tamil Nadu opnieuw de lockdown ingevoerd in Chennai (vroeger Madras), een stad met meer dan 15 miljoen inwoners. Ook drie andere districten in Tamil Nadu in het zuidoosten zijn nu opnieuw gesloten. Enkel essentieel geacht vervoer is nog toegelaten en op zondag moet alles dicht. De maatregel geldt zeker tot eind deze maand. 

In de hoofdstedelijke regio Delhi worden opnieuw 500 treinstellen omgebouwd tot tijdelijke ziekenhuizen. Dat zou 8.000 extra bedden opleveren. De lokale overheid in Delhi heeft ook 40 hotels en 77 feestzalen opgevorderd. Ook in Delhi stijgt het aantal zieken erg snel. Net als in Mumbai en Chennai wonen mensen daar erg dicht op elkaar en is afstand houden zo goed als onmogelijk. In Delhi worden enkel nog mensen in ziekenhuizen opgenomen als ze daar wonen. De stad heeft de beste ziekenhuizen van het land en veel mensen komen daarom er van overal naartoe. 

Videospeler inladen...

"Sterven van honger of van coronavirus"

Op 25 maart kondigde de Indiase premier Narendra Modi met onmiddellijke ingang een erg strenge lockdown af. In de praktijk verloren miljoenen arme dagloners hun baan en inkomen waarna ze met heel hun gezin naar hun dorp van oorsprong trokken. (Lees verder onder de foto).

Deze dienstbodes protesteren tegen hun ontslag en eisen loon van hun werkgevers.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Ondanks het feit dat het virus zich blijft verspreiden in India -na China het meest bevolkte land- is die lockdown de voorbije weken versoepeld. Die was niet vol te houden. Er zouden 20 miljoen mensen werkloos zijn geworden en dan gaat het vooral om armen zonder reserves die op niets of bijna niemand kunnen terugvallen. Veel van die mensen zeggen dat ze hoe dan ook buiten moeten komen om te pogen geld te verdienen. Dan lopen ze risico op besmetting, maar het alternatief is honger voor hun families.

India heeft de voorbije decennia een forse economische ontwikkeling doorgemaakt, maar het voorbije jaar leek er zand in de machine te zijn gekomen. Het virus komt daar nu bovenop. Niet enkel dreigt er werkloosheid en grote armoede, maar op sommige plaatsen zou ook de voedselvoorziening in het gedrang kunnen komen.

Zo kan het ook: succes in Kerala en Dharavi

Toch is niet alles kommer en kwel in India. Het virus is het eerst opgedoken in de zuidwestelijke staat Kerala aan de Malabarkust. De overheid heeft daar onmiddellijk op gereageerd met het in quarantaine plaatsen van zieken en contactopsporing. Ondanks het feit dat er weinig testen voorhanden waren, leek de epidemie voorlopig gestopt. 

Kerala is een aparte staat in India: de politiek wordt er gedomineerd door een links front onder leiding van de marxistische partij van India met als enig alternatief de centrumlinkse Congrespartij van de Gandhi's. Een halve eeuw lang is er fors geïnvesteerd in onderwijs, gezondheidszorg en ziekenhuizen en in sociale voorzieningen op dorpsniveau. Dat heeft mee het virus in bedwang kunnen houden, tot nu toe tenminste. Ook in de naburige staat Karnataka (Bengaluru) lijkt de situatie onder controle. (Lees verder onder de foto).

De uitbraak van het virus is tegen de verwachtingen in ingedamd in Dharavi in de stad Mumbai.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Nog een opvallend succes is er in Dharavi -de grootste sloppenwijk ter wereld, bekend van de film "Slumdog Millionaire". Social distancing is daar een illusie, want nergens ter wereld wonen mensen dichter bij elkaar dan in Dharavi en er werd gevreesd voor een enorme uitbraak van het virus. Meer dan 700.000 van het miljoen inwoners van Dharavi -een onderdeel van de stad Mumbai- is echter gescreend door medici en zieken werden geïsoleerd. Het aantal besmettingen is nog slechts een derde van dat begin mei en meer dan de helft van de patiënten is aan de beterhand. Dharavi doet het zelfs beter dan andere wijken in Mumbai en zou een voorbeeld kunnen worden voor favela's in Brazilië of shanty towns in Zuid-Afrika, aldus de krant The Times of India.

Experten spreken dan ook van "diverse epidemies" in het enorme land en vragen de overheden om een aanpak verschillend per regio om het virus in te dijken zonder de hele economie onderuit te halen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen