Op stap met klusjesman Leo Schippers in het weer geopende Schipperskwartier: "We verwachten een toeloop"

Sinds 7 uur vanmorgen mogen sekswerkers weer aan de slag. Ook in het Schipperskwartier in Antwerpen zijn de prostituees terug. "Om 6.30 uur stonden ze al te wachten", vertelt Leo Schippers, die in opdracht van een eigenaar zo'n 70 kamers onderhoudt. Hij verwacht dat het druk wordt: "In Nederland mogen ze pas weer in september beginnen, we verwachten dus nog wel een toeloop."

Ook voor Leo Schippers is de dag vroeg begonnen. Hij onderhoudt zo'n 70 kamers die verhuurd worden aan prostituees in het Schipperskwartier in Antwerpen. "Om 6.30 uur hebben we het kantoor opengemaakt en toen stonden de meisjes al te wachten", vertelt hij. "Eerst controleren we of ze geen koorts hebben en dan krijgen ze een pakket met allerlei spullen die ze moeten gebruiken in hun kamer." In dat pakket zitten onder meer mondmaskers, handgel en ontsmettingsmiddel voor bijvoorbeeld alle klinken. Ook de affiches van de stad Antwerpen, die ook in horecazaken en winkels werden verspreid, hangen overal aan de ramen en in de kamers.

Elke dag zag ik hier wel dezelfde mensen: "Wanneer komen ze terug?"

Leo Schippers - klusjesman

Leo is in elk geval blij dat de prostituees terug zijn. "De afgelopen maanden heb ik de kamers opgefrist en herstellingen gedaan die moeilijk te doen zijn, als ze aan het werk zijn. Maar ik was hier maar alleen met mijn collega. Ik ben dat niet gewoon. We zagen wel elke dag dezelfde mensen hier die dan meteen vroegen, wanneer de meisjes terugkwamen. Nu roepen ze me weer overal naar binnen."

We zijn inderdaad nog maar 5 minuten op pad, wanneer er een raam openzwaait: "Leo, I need batteries for my safe!" Hij slaat even een babbel met de vrouw en legt uit aan wie ze op kantoor de batterijen moet vragen. "Dat zijn zo van die hotelkluisjes", legt hij uit. "Allemaal voor de veiligheid."

(lees voort onder de foto)

Net zoals in winkelstraten zijn ook in het Schipperskwartier looprichtingen aangegeven: "Ik ben eens benieuwd of iedereen die gaat volgen", grinnikt Leo. "Rechts houden wordt gevraagd, maar hier loopt iedereen zigzag." Ook de openingsuren zijn nog niet zoals voorheen: "Ze mogen maar werken van 7 uur 's morgens tot 1 uur 's nachts. Dat is maar goed ook", zegt Leo. "Ze zouden wel meer willen werken, maar de cafés gaan ook dicht dan. Het volk dat dan nog blijft hangen...", zegt hij met een bezorgde blik. 

Nederlanders verwacht

De zon straalt intussen in het Schipperskwartier en Leo verwacht dan ook veel volk. "In Nederland mogen ze pas weer in september beginnen, dus we verwachten wel een toeloop." En dat terwijl nog niet achter alle ramen weer iemand aan het werk is: "De meisjes die er nu zitten, die zijn hier de hele tijd gebleven. Er zijn er ook veel naar huis gegaan en die kunnen nu pas terugkomen, nu de grenzen weer opengaan." Maar wachtrijen verwacht hij niet meteen: "Er zijn hier zo'n 320 kamers in totaal, het moet al straf zijn als die allemaal tegelijk bezet zijn", lacht hij.

Meest gelezen