Opnieuw klas in quarantaine in Brugge

In Brugge kunnen 32 leerlingen van de vierde klas vandaag niet naar school. Zaterdag bleek een leerling positief te testen op het coronavirus. Pas op  25 juni kunnen ze terug naar de klas en dan blijven er nauwelijks enkele dagen school over.

Het is een bericht dat geen enkele schooldirecteur wil krijgen. "Zaterdag belde een ouder dat een kind de besmetting had opgelopen. Meteen hebben we de schoolarts en het CLB ingeschakeld en die hebben beslist dat iedereen in thuisisolatie moet", vertelt directeur ad interim Stefaan Vanroose.

Het gaat in feite om twee klassen van het vierde leerjaar die wel samen spelen en samen eten tijdens de pauze. De leerkrachten moeten weer overschakelen op thuisonderwijs. Pas donderdag 25 juni kunnen de kinderen terug naar school. "En dan is het schooljaar zo goed als voorbij. Heel jammer voor de kinderen, maar ook voor de ouders niet eenvoudig om opnieuw voor opvang te zorgen", treurt Vanroose.

14 dagen huisarrest

Vorige week was een klas uit het eerste leerjaar in Brugge al in quarantaine geplaatst. En in de regio Roeselare is onlangs een crèche gesloten omdat een van de kinderen besmet was. Kinderarts Inge Mathijs van AZ Delta in Roeselare is niet verbaasd dat nu regelmatig groepen peuters, kleuters of lagere schoolkinderen opnieuw thuis moeten blijven. "Sedert enkele weken wordt een nieuwe strategie gehanteerd om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Maar bij die kinderen is het zo dat de anderhalve meter niet verplicht is."

Kinderen maken doorgaans een zeer milde vorm van COVID-19 door maar toch moeten ze 14 dagen thuis blijven. "De incubatietijd bedraagt 2 tot 10 dagen. Pas twee dagen voor de eerste symptomen opduiken, test je positief", zegt dokter Mathijs.  "Dat wil zeggen dat je intussen wel mensen kan besmetten. Daarom zijn die twee weken absoluut nodig om verspreiding te voorkomen."

 

Meest gelezen