Belga Image

Piloot Brussels Airlines na drie maanden weer in de lucht: "Heb het vliegen echt gemist"

De coronacrisis heeft hem drie maanden aan de grond gehouden, maar vanaf vandaag kruipt piloot Dave van Buynder weer in de cockpit. De grenzen in ons land zijn opnieuw open gegaan en dus mag hij ook vliegen. Zijn eerste vlucht gaat richting Berlijn.

Sinds middernacht zijn de grenzen van ons land weer open en mogen we op reis vertrekken met het vliegtuig. Niet alleen goed nieuws voor toeristen, maar ook het cabinepersoneel. Dave van Buynder is piloot en stapt straks terug het vliegtuig op. “Iedereen die gepassioneerd is door zijn job, heeft die gemist. Ik ook. Ik kijk er dus erg naar uit om straks weer te kunnen vliegen."

Drie maanden niet vliegen, je zou voor minder zenuwachtig zijn. Toch valt dat erg goed mee voor de piloot. “Ik zit al twintig jaar in de luchtvaart en heb al wat meegemaakt, dus stress heb ik zeker niet nu.” Toch mag Dave niet zomaar de lucht in. “Normaal moeten we om de zes maanden onze kennis opfrissen, zowel de theorie uit de boeken als de praktijk in de simulator. Dat hebben we de afgelopen twee weken ook gedaan. Alles liep perfect.”   

Tijdens de vlucht zetten we de mondmaskers af omdat ze anders te veel zouden afleiden in kritieke fases van de vlucht

De veiligheidsmaatregelen in de cockpit zijn gelijkaardig aan die op de grond. “We hebben onze mondmaskers en handgel natuurlijk. Maar eens we in de lucht zitten, zetten we die maskers af omdat ze anders te veel zouden afleiden in kritieke fases van de vlucht. En ook in sommige noodsituaties. Bij het opzetten van de zuurstofmaskers zou dat mondmasker een belemmering zijn.” 

Deze week vliegt Dave alleen op Europa. Zijn eerste vlucht straks gaat naar Berlijn. 

Meest gelezen