Schadefonds voor inwoners aan de kust die schade oplopen door transmigranten

Inwoners van Zeebrugge, Lissewege en Zwankendamme kunnen vanaf nu een vergoeding krijgen voor schade van transmigranten. De stad Brugge en de haven van Zeebrugge hebben daarvoor een schadefonds opgericht. 

Het gebeurt regelmatig dat transmigranten inbreken in leegstaande huizen en strandcabines om er te overnachten. Inwoners die daardoor schade hebben, kunnen maximum 500 euro schadevergoeding krijgen uit het schadefonds. CEO Rik Goetinck van de haven Zeebrugge: "We zouden kunnen redeneren, we zijn daar niet schuldig aan, integendeel we zijn zelf slachtoffer. Maar aan de andere kant is een goede relatie met de inwoners rond de haven zeer belangrijk, dus hebben we niet lang getwijfeld om daarin mee te stappen."

20.000 euro in schadefonds

Ieder jaar wordt er 20.000 euro vrijgemaakt voor het schadefonds. Dat geld komt van de stad Brugge en de haven van Zeebrugge. Je kan een vergoeding krijgen als de schade niet door de verzekering wordt gedekt. De politie gaat wel controleren of het wel degelijk om schade door transmigranten gaat. “We hebben een analyse gemaakt van de misdrijven van de voorbije twee jaar. Hierdoor kunnen we goed inschatten wanneer dit effectief het geval is”, zegt korpschef Dirk Van Nuffel. Zo blijken inbraken in strandcabines in zowat alle gevallen het werk van transmigranten. Wat betreft auto-inbraken gaat het om 60 procent. "

Minder transmigranten door corona

Het stadsbestuur en de politie blijven wel inzetten op preventie. Zo komen er vanaf 1 juli nog eens drie extra agenten bij in Zeebrugge.  "Door de coronacrisis is het aantal misdrijven door transmigranten gedaald. Nu zijn er nog zo'n 70 transmigranten die in en rond Zeebrugge verblijven. Dat is maar een derde dan normaal. We verwachten wel opnieuw meer transmigranten van zodra de grenzen opengaan", besluit Van Nuffel. 

Meest gelezen