Politiezone Carma

Test met stroomstootwapens bij Limburgse politie is verlengd tot eind december

In twee Limburgse politiezones loopt er een testfase met stroomstootwapens. Normaal gezien zou de test in de politiezones van Carma en Limburg Regio Hoofdstad (LRH) binnen twee weken aflopen, maar door het ontbreken van een volwaardige regering is die periode verlengd tot eind december.

In de politiezone Carma is het wapen al twee keer gebruikt. Marleen Smeyers van Carma: “In december vorig jaar hebben we het ingezet in een situatie waarin de verdachte mogelijk gevaarlijk was. Door het stroomstootwapen te gebruiken hebben we deze persoon kunnen uitschakelen, zonder dat we een vuurwapen moesten gebruiken. ” Soms kan de taser ook een kalmerend effect hebben. “Vorig jaar hebben we iemand kunnen laten bedaren toen de agenten ermee dreigden”, vertelt Marleen Smeyers.

Medisch attest

Het wapen is niet ontworpen om te doden maar zorgt ervoor dat de verdachte wordt uitgeschakeld met een minimaal risco op zware letsels. Marleen Smeyers: “Nadat het op iemand gebruikt is, moet de betrokkene worden onderzocht en het medisch attest wordt dan aan het proces verbaal toegevoegd.” Binnen Carma kunnen maar een beperkt aantal personen van de interventiedienst werken met het wapen. Politiezone Carma omvat As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal.

In de politiezone LRH zijn de mensen van het bijzondere bijstandsteam opgeleid om het toestel te gebruiken, maar daar is het tot nu nog nooit gebruikt. LRH is de zone rond Hasselt met Diepenbeek, Halen, Herk-De-Stad, Lummen en Zonhoven erbij. 

 

Meest gelezen