Videospeler inladen...

Tot een jaar cel voor duw van zwarte tiener op treinsporen in Aarschot

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een man en twee vrouwen veroordeeld tot celstraffen tot een jaar voor het opzettelijk duwen van een zwarte tiener op de treinsporen in Aarschot in de zomer van 2018. Ze deden dat uit racistische motieven. Het toen 15-jarige slachtoffer kreeg een schadevergoeding van 10.000 euro.

Op beelden is duidelijk te zien hoe de man en de twee vrouwen de jongen van Dominicaanse origine op 26 augustus 2018 op de rails duwden in het station van Aarschot. Ze beletten hem herhaaldelijk om weer op het perron te kruipen.

Bekijk hier archiefbeelden van het incident (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De drie beklaagden hadden een discussie uitgelokt met de tiener, die vergezeld was door zijn broer en zus met twee kinderen. De zus probeerde haar broertje te helpen, maar werd op haar beurt aangevallen door het drietal. Een van de vrouwen gooide met een steen naar haar hoofd. Het was de zus die de aanval filmde.

Volgens het openbaar ministerie handelden de drie beklaagden uit racistische drijfveren. Dat blijkt uit diverse uitlatingen, die getuigden van haat voor een zwarte huidskleur. De rechtbank volgde die stelling. De man, die voorwaardelijk vrij was op het moment van de feiten, werd veroordeeld tot negen maanden cel voor opzettelijke slagen. De twee vrouwen kregen respectievelijk een jaar en negen maanden cel.

De inmiddels 16-jarige jongen kreeg de gevraagde schadevergoeding van 10.000 euro. Volgens zijn advocaat wilde het trio hem de dood injagen. Het slachtoffer kampt tot vandaag met een psychisch trauma.

Meest gelezen