Foto archief

Vlaamse export in maart met 7,5 procent gedaald, Vlaamse regering steunt export van bedrijven

Door de coronacrisis is de Vlaamse buitenlandse handel fors afgenomen. Zo is de Vlaamse export in maart met 7,5 procent gedaald tegenover maart 2019. Het gaat om de grootste daling sinds de crisisjaren 2008 en 2009. De Vlaamse invoer daalde in maart zelfs met 11,5 procent.

De daling blijkt uit cijfers die Vlaams minister-president Jan Jambon en Flanders Investment & Trade (FIT) hebben bekendgemaakt op basis van cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). Vooral de export naar de buurlanden ging achteruit. Naar Nederland en Frankrijk met 14 procent, naar Italië met 23 procent en het Verenigd Koninkrijk met 10 procent.

En daarmee is het dieptepunt nog niet bereikt. De Nationale Bank houdt in zijn prognoses voor april zelfs rekening met een exportdaling van 24 procent van de Belgische export. Dat gaat nog maar om een prognose, maar Vlaanderen is traditioneel wel goed voor 80 procent van de Belgische export.

Om de Vlaamse exporteurs te ondersteunen heeft de Vlaamse regering onlangs het exitplan van FIT goedgekeurd en voorziet ze 3 miljoen euro aan steunmaatregelen. Het gaat onder meer subsidies voor Vlaamse bedrijven die hun export willen versterken of exportactiviteiten willen opstarten.

Zo kunnen ervaren exporteurs rekenen op een eenmalige premie van 5.000 euro. Driehonderd nieuwe Vlaamse exporteurs krijgen een steuntje in de rug met een premie van 7.000 euro. Voorts krijgen bedrijven de mogelijkheid om tegen een lagere kost deel te nemen aan FIT-groepsstanden op internationale beurzen. De export is erg belangrijk voor de Vlaamse economie. Een derde van de jobs hangt ervan af. 

Bekijk hier de reportage van "Terzake" over de Vlaamse export en over de brexit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen