Foto: Animal Rescue Vzw

Vossen in illegale klemmen in Rotselaar en Lubbeek: "Dierenvallen zijn nochtans verboden"

In Rotselaar heeft de dierenorganisatie Animal Rescue vzw afgelopen weekend een vos moeten bevrijden uit een klem. De vos stierf daarna op weg naar het natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Het is niet de eerste keer dat een vos in een val wordt gevonden. Enkele weken geleden gebeurde dat ook al in Lubbeek. "Het is nochtans verboden om dierenvallen te zetten."

"De val was stevig vastgemaakt aan een betonnen paal naast een tuinhuis in Rotselaar", vertelt Mathieu Helleputte van Animal Rescue vzw in Sint-Truiden. "Het jonge dier had z'n nest onder dat tuinhuis, samen met z'n moeder en andere jonge vosjes. Van daaruit kropen ze vaak onder de draad van de buren door om de bossen in te trekken. Het vosje is met zijn poot vastgeraakt in de klem. Wij hebben hem kunnen bevrijden, maar op weg naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek is het beestje gestorven."

Wekelijks vinden we wel een paar klemmen

Hoewel het verboden is om klemmen uit te zetten, vindt Mathieu er op wekelijkse basis. "Tien dagen geleden is er ook al een vos gestorven in natuurgebied de Spicht in Lubbeek door een wolvenklem. Maar ook in Borgloon, in Limburg, hebben we onlangs een kat in een klem gevonden. Wekelijks krijgen we zo'n meldingen binnen. Omdat zulke klemmen zelfs niet meer verkocht mogen worden, zijn het vaak oude, verroeste exemplaren, waardoor dieren nog extra lijden."

De politie onderzoekt de zaak in Rotselaar. Als ze de dader vindt, kan die zich aan hoge boetes verwachten. Maar wat mogen we dan wel doen om onze kippen te beschermen? "Er zijn veel nieuwe methodes om vossen en steenmarters uit je kippenren te houden", vertelt Mathieu. "De beste methode is nog altijd de kippen ophokken 's nachts. Maar er bestaan ook hokken met automatische deurtjes, die 's avonds vanzelf sluiten. Je kippenren overdekken kan ook nooit kwaad."

Meest gelezen