Radio 2

“Met spijt in het hart”, maar geen jaarmarkt in Leuven

Het stadsbestuur van Leuven heeft de knoop officieel doorgehakt. Er komt in september geen jaarmarkt. Met elke editie meer dan honderdduizend bezoekers zou het evenement met het coronavirus onverantwoord zijn, zegt burgemeester Ridouani. Al komt er wél een alternatief.

7 september 2020 zal een stuk rustiger zijn dan verwacht. Want de geplande jaarmarkt van Leuven zal dan niet doorgaan. “Elk jaar zakken begin september zo’n 150.000 mensen af naar Leuven voor de jaarmarkt. Iedereen die er ooit al eens geweest is, beseft dat de organisatie van een jaarmarkt zoals we die kennen geen optie is zolang het coronavirus nog aanwezig is. We moeten het evenement dus definitief annuleren. Met spijt in het hart”, zegt burgemeester Ridouani.

Grote evenementen vragen altijd een lange voorbereiding en die last minute annuleren zou zwaardere gevolgen hebben

Schepen van handel Johan Geleyns

Dat is niet alleen een zware klap voor de vele bezoekers, maar ook de handelaars en horeca. Zij verdienen tijdens het evenement behoorlijk wat geld. En dat terwijl grote evenementen maar tot 31 augustus verboden zijn. Erna is nog niet duidelijk. Toch zegt schepen van handel Johan Geleyns dat ze niet anders konden. “Grote evenementen vragen altijd een lange voorbereiding en die last minute annuleren zou zwaardere gevolgen hebben, want dan is er geen tijd meer om een alternatief aan te bieden. We moesten deze pijnlijke beslissing ook nemen om een tweede uitbraak van het coronavirus te vermijden. Nog een lockdown is echt geen optie. Dat zou al het harde werk van de Leuvense horeca- en handelszaken om te kunnen heropenen, teniet doen.”

Lichtpuntje

Toch is er een lichtpuntje aan de horizon. Want schepen Geleyns wil graag een alternatief aanbieden in het najaar. “Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een najaarsprogramma in onze handelswijken. Wat dat wordt, is voorlopig nog een verrassing. Maar zeker een goede reden om naar Leuven af te zakken dan.”

Meest gelezen