Al meer dan 3.300 handtekeningen tegen het kappen van een oude linde in Deurne

Nina Aerts uit Deurne is een petitie gestart tegen het kappen van een oude linde in haar buurt. Op de plaats waar de boom staat, zal sociale woningmaatschappij Woonhaven oude sociale woningen vervangen door 145 nieuwe. De boom staat in die plannen op een toegangsweg voor de hulpdiensten en moet dus weg. Al meer dan 3.300 mensen hebben de petitie nu getekend, maar volgens Woonhaven zijn er geen bezwaren ingediend tijdens het openbaar onderzoek. 

"We dachten eerst nog dat hij zou mogen blijven staan", zegt Nina Aerts die vanuit haar woning recht op de oude linde kijkt. "Maar blijkbaar moet hij toch sneuvelen. Dat vind ik zo jammer dat ik met de petitie hoop de kap nog tegen te houden." De boom staat op een terrein van Woonhaven aan de Louis Wanbecqstraat.

Op het terrein is Woonhaven sociale woningen aan het afbreken en er komen 145 nieuwe. "Vroeger konden mensen alleen kijken naar die bomen en het groen, maar was het niet toegankelijk", zegt woordvoerder Jan Hendrickx. "In de nieuwe plannen is een groene binnenplaats voorzien, waar de hele buurt kan van genieten. Alle gekapte bomen zullen dus ook vervangen worden en we zoeken naar de grootst mogelijke exemplaren. Deze oude boom verzetten is onmogelijk."

Monumentale bomen beschermen

Nina beseft dat het moeilijk wordt om de oude linde nog te redden: "Daarom dat ik met de petitie ook verder wil kijken en wil vragen om in de toekomst in Vlaanderen geen kapvergunningen meer af te leveren voor monumentale bomen, en te eisen dat de architect zijn plannen aanpast aan de bestaande waardevolle natuur in plaats van andersom. In Nederland bestaat zo al een databank met beschermde bomen."

"Wij vragen wel degelijk aan architecten om zo veel mogelijk rekening te houden met de bestaande omgeving", klinkt het bij Woonhaven, "maar dat lukt niet altijd. "We hebben trouwens ook bewonersvergaderingen georganiseerd om de plannen toe te lichten."

Nina bekent dat ze de affiches van het openbaar onderzoek wel heeft zien hangen: "Ja, ik heb er nu wel spijt van dat ik de plannen niet ingekeken heb. Laat dat ook een boodschap zijn voor iedereen: als er een bouwproject aangekondigd wordt in je buurt, ga dan zeker de plannen eens inkijken voor het te laat is."

Meest gelezen