Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

VS-president Donald Trump ondertekent decreet over politiehervorming, zal dat een verschil maken?

De golf van protesten na de dood van George Floyd in de Verenigde Staten eiste een grondige hervorming van de politie in de Verenigde Staten. President Donald Trump heeft nu voor het eerst nieuwe maatregelen voorgesteld en een decreet terzake ondertekend. Zo zou de omstreden wurggreep niet meer worden toegelaten. Maar waarnemers denken dat dit decreet in de praktijk maar weinig zal veranderen. 

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd op 25 mei in Minneapolis in de VS braken protesten uit om racisme en politiegeweld aan te klagen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft nu een decreet ondertekend dat een beperkte hervorming van de ordediensten nastreeft.

Trump wil op die manier inspelen op de aanhoudende golf van protest. Opvallend: de controversiële wurggreep of nekklem (chokehold is de term die Trump gebruikte) die het leven kostte aan George Floyd in Minneapolis, zou alleen nog toegestaan zijn "wanneer het leven van een agent in gevaar is". De Amerikaanse president roept de ordediensten ook op om "de meest strikte professionele normen" aan te nemen.

President Trump na de ondertekening van het decreet
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Sommigen willen wet en orde, maar ze weten zelfs niet dat ze het willen

Amerikaans president Donald Trump

Tegelijk hamerde president Trump andermaal op het belang van wat hij noemt "law and order", om snel de orde te herstellen in zijn land. "Amerikanen willen en vragen dat", klonk het. "Sommigen weten zelfs niet dat ze het willen, maar toch willen ze het. 

Zal het een verschil uitmaken?

De talloze betogingen in de Verenigde Staten vestigden ook de aandacht op onderliggend racisme bij de politiediensten. Daarover zegt het decreet niets. Tijdens de ceremonie sneed de president het thema racisme ook niet aan. Hij drukte wel zijn medeleven uit met de families van slachtoffers. 

De president zei in zijn toespraak in de Rose Garden - dat is de tuin vlakbij het Oval Office in het Witte Huis in Washington - ook dat de overgrote meerderheid van de agenten hun job feilloos doen. "Ze lopen groot gevaar om mensen te helpen die  ze nooit ontmoet hebben", zei de president. 

Trump wil wel hervormingen in de opleiding van de politie. En er komt een register, waarin de namen worden bijgehouden van agenten die over de schreef gaan.

Toch zal het decreet in de praktijk niet meteen veel veranderen. Het decreet beschrijft de grote principes die moeten worden nagestreefd. Veel politiediensten in de Verenigde Staten zijn lokaal georganiseerd, per stad en per staat. Die volgen hun eigen regels, het presidentieel decreet kan alleen een kader schetsen. 

De protestbeweging van Black Lives Matter zal in dit decreet ongetwijfeld ook niet de grote sprong voorwaarts zien, die de demonstranten al wekenlang eisen. 

Portret van Rayshard Brooks, die in Atlanta door een agent werd doodgeschoten

Meest gelezen