DirkVE (Wikipedia.org - CC BY-SA 3.0)

Vakbond over ontslagen Brouwerij Haacht: "Als bedrijf hiermee weer op de rails komt, komen we er goedkoop van af"

De socialistische vakbond ABVV Horval begrijpt de beslissing van de directie van Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek om 15 werknemers te ontslaan. De coronacrisis heeft de brouwerij financieel zwaar getroffen en het ontslag is volgens de vakbond een logisch gevolg daarvan.

"Elk naakt ontslag is pijnlijk voor de betrokkenen, maar in dit dossier kunnen we de werkgever niets verwijten", vindt vakbondsafgevaardigde André Janssens (ABVV Horval). "Uit de informatie die wij tijdens de ondernemingsraad hebben gekregen blijkt dat de coronacrisis het bedrijf financieel bijzonder zwaar getroffen heeft. De horeca was maandenlang gesloten en de uitvoer naar Frankrijk - onze belangrijkste exportmarkt - lag ook stil."

15 naakte ontslagen

Ook op korte termijn zijn de vooruitzichten niet goed. Zo vreest de vakbond voor de sluiting van een paar cafés. Dat het bedrijf deze zomer zou moeten herstructureren viel binnen de verwachtingen. De vakbond is verrast dat de directie nu al ingrijpt. "Het is de eerste keer in de 35 jaar dat ik hier werk dat ik een ontslag meemaak om puur financiële redenen. We zijn als vakbond niet blij met deze naakte ontslagen, maar als het bedrijf hiermee opnieuw op de rails kan gezet worden dan zijn we er goedkoop van afgekomen", aldus Janssens.  

Gratis pintjes liggen op de maag

Eind vorige week was er nog ophef over een opvallende reclamecampagne van Brouwerij Haacht. Het bedrijf lanceerde - net op de dag dat de ontslagen werden aangekondigd - de campagne Tournée Générale. Met onder andere kortingsbonnen uit de krant, kunnen klanten gratis pintjes bestellen op café. Die pintjes worden betaald door de brouwerij om de horeca te steunen. Gezien de timing viel de campagne niet bij iedereen in goede aarde. De directie excuseerde zich intussen voor de ongelukkige timing van de communicatie.

Meest gelezen