Coronaveilige cultuur: naar verhalen luisteren in een "potkast"

Deze zomer komt u op pleinen en in parken misschien wel een  "potkast" tegen, een individueel hokje om van een sterk verhaal te genieten, ingesproken en -gespeeld door vertellers en acteurs. Zo'n coronaveilige"potkast" is een leuk alternatief voor al die afgelaste cultuurevenementen.

Geen festivals, geen Gentse Feesten, wel hier en daar kleinschaligere initiatieven voor muziek- of theaterliefhebbers, zoals de Zomer van Antwerpen. Het wordt een vakantie niet als alle andere. Cultuurmakers zoeken daarom naar alternatieven om toch hun publiek te bereiken. Bijvoorbeeld met een "potkast". Een wat?

Dixi-toiletten, maar dan gezelliger

Initiatiefneemster en luisterspelmaakster Ilse Cox: "Potkasten zijn mini-audiotheatertjes om  in een intieme setting een verrassend verhaal te horen. Ze lijken wat op de Dixi-toiletten van de festivalweides, maar dan veel gezelliger. Het zijn kleine hokjes waar je meteen ook in een verhaal binnenstapt, met bijpassende decorstukken."

Onder oude bomen naast de kerk van Edegem worden de "potkasten" gedemonstreerd. Eentje is in westernstijl gedecoreerd, een ander staat vol ridderattributen, en tegen een derde zie je de resten van een auto-ongeluk: een gevarendriehoek, een ingedeukt portier. 

Eenmaal binnen trek je de deur achter je dicht en drukt op een grote knop. Ogen dicht en luisteren maar. Bijvoorbeeld naar "Het duel", een broeierig, absurd luisterspel met onder meer de diepe stem van VRT-Amerika-correspondent Björn Soenens, in een andere rol dan gewoonlijk. 

Na de tijd samen in ons kot is het tijd voor elk ons kot

Ilse Cox: "Het gaat heel breed, met verhalen van cartoonist Zaza voor kinderen, of luisterspelen op basis van korte verhalen van Hugo Matthysen. We maken ook een familiereeks waarbij je van potkast naar potkast loopt, voor een verhaal in vier delen dat toegespitst is op ouders én kinderen. Omdat ze zolang samen in een kot hebben gezeten krijgen ze nu elk hun eigen kot. De verhalen hebben wel te maken met elkaar, zodat je als familie toch iets samen kan beleven."

Er zijn al vier van die potkasten klaar met decorstukken en verhalen. Dat kunnen er nog meer worden, afhankelijk van de vraag van organisaties of gemeentebesturen. "We dromen van "potkasten" op plekken waar een evenement nu niet of kleinschaliger doorgaat, of bijvoorbeeld in een park. Of misschien wel op meerdere plekken in een gemeente, waardoor thuisblijvers die gemeente op die manier kunnen herontdekken."   

We willen een "coronaproof" cultuurbeleving aanbieden

Van de nood een deugd maken, daar komt het op neer. "We doen dit omdat er zoveel is weggevallen deze zomer, zoals festivals. Er zijn wel wat kleinschalige concerten en zo, maar toch veel minder. Heel wat mensen gaan op niet op verlof deze zomer. We wilden een soort "coronaproof" cultuurbeleving maken, zodat je in je eigen bubbel van alles kan beleven." 

En het initiatief is ook bedoeld om acteurs, schrijvers, regisseurs, decorbouwers, geluidstechnici weer aan de slag te krijgen, zegt Ilse Cox. "We zagen allemaal ons werk deze zomer wegvallen, zowel in de evenementen- als de cultuursector. We wilden iets anders op poten zetten, voor onszelf en voor ons publiek, zodat het toch een mooie zomer wordt."

Veilig is het alleszins wel; alles wordt ontsmet na elke bezoeker. En ook het wachten is niet saai, met een acteur-viroloog in de buurt die "bleekwater heeft klaarstaan op de toog" voor wie toch wat koorts zou hebben. 

Op zondag 5 juli staan vier "potkasten" in het park van Ekeren. Andere data en plaatsen te volgen via de website.

Meest gelezen