Foto: Natuurpunt Peter Soer

Kwartelkoning ontdekt in Viersel dankzij drone met warmtecamera

In het Viersels Gebroekt in Zandhoven is een zeldzame kwartelkoning ontdekt. "We hoorden al een tijdje zijn kenmerkende crex-crex roep. Dankzij de drone hebben we de vogel nu ook gezien en dat is uitzonderlijk", zegt Wout Opdekamp van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

"De kwartelkoning is een heel zeldzame vogel in Vlaanderen. Er zijn maar af en toe succesvolle broedsels. Je kan hem 's nachts en 's morgens vroeg heel luid horen roepen maar zelden zien. Hij vliegt ook amper op. Daarom hebben we vanmorgen in het Viersels Gebroekt een drone ingezet met een warmtecamera. En met succes", zegt Wout Opdekamp van Natuurpunt in "Start Je Dag".

Zeldzame crex-crex

"Plots zagen we op de warmtebeelden de kwartelkoning als een muis doorheen de vegetatie lopen. De locatie is belangrijk om ons maaibeleid aan te passen", zegt Opdekamp. "De kwartelkoning wordt in de provincie Antwerpen maar vrij zelden waargenomen. We waren dus maar wat blij toen we in het voorjaar drie mannetjes in Viersel hoorden roepen. Ze maken een kenmerkend crex-crex geluid. Dankzij de drone hebben we er nu dus ook één gezien."

(Lees verder onder de foto)

Dure drone

Het is de tweede keer op korte tijd dat Natuurpunt gebruik maakt van de warmtecamerabeelden om de zeldzame kwartelkoning op te sporen. "De eerste keer hadden we geen succes. Ik geef toe dat dit een vrij dure operatie is. Gelukkig kunnen we samenwerken met het Agentschap Natuur en Bos. De kwartelkoning is een van de broedvogels waarvoor zij speciale subsidies in het leven hebben geroepen. Hij broedt vaak op velden van landbouwers. Als er een nest gevonden wordt kunnen zij compensaties krijgen om hun maaibeheer uit te stellen", zegt Opdekamp.

Hieronder kan je op de warmtebeelden van de drone de kwartelkoning als een wit vlekje zien, rechts boven het kruis. 

Meest gelezen