Bron: Facebook - Amnesty International België Vlaanderen

Drummer Mario Goossens speelt 1.000 stokslagen om vrijlating van opgesloten Saudische blogger te vragen

Mario Goossens, de drummer van Triggerfinger, heeft duizend stokslagen gedrumd om de vrijlating van Raif Badawi, een Saudische blogger, te eisen. Dat meldt Amnesty International met een video van de drumactie. Raif Badawi werd in 2012 gearresteerd en twee jaar later veroordeeld tot duizend stokslagen, tien jaar cel en 240.000 euro boete omdat hij zich kritisch uitliet over het beleid van de Saudische overheid. "Ik wil mijn stem laten horen en zijn familie een hart onder de riem steken", zegt Goossens over zijn drumsolo.

Raif Badawi is de oprichter van het online platform "Saudi Free Liberals Forum" en wil daarmee het debat over politieke en sociale kwesties stimuleren. Dat bekoopt hij nu met een boete, een celstraf, en een lijfstraf, omdat hij kritische vragen heeft gesteld over het heersende regime in zijn land. In 2015 heeft Raif zijn eerste 50 van de 1.000 stokslagen gekregen. De rest van de stokslagen heeft hij (voorlopig) niet moeten ondergaan, eerst omdat zijn rug nog niet voldoende hersteld was en nadien zonder officiële verklaring, maar waarschijnlijk dankzij internationale druk.

"In Saudi-Arabië worden fundamentele rechten en vrijheden schaamteloos geschonden. Het verhaal van Raif is daar het perfecte voorbeeld van en tart alle verbeelding. Toen ik beelden zag van zijn lijfstraf, en hoe de massa gewoon toekijkt, was ik ontzet. Ik laat mijn stem horen met duizend drumslagen en wil zo ook Raif en zijn gezin een hart onder de riem steken", zegt Mario Goossens over zijn drumactie. (lees voort onder de video)

Momenteel zit Raif nog steeds in de cel. "Maar daar hoort hij niet thuis. Met de video van de duizend drumslagen willen Amnesty International en Mario Goossens opnieuw aankaarten dat Raif een gewetensgevangene is die onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrijgelaten moet worden", zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen over de actie.

Niet alleen de vrije meningsuiting staat onder druk in Saoedi-Arabië, ook andere mensenrechten worden regelmatig zwaar geschonden. In België tekenden al tienduizend mensen de petitie van Amnesty International voor de vrijlating van Raif Badawi. Aan het einde van het filmpje met Mario Goossens deelt Amnesty International een link naar de petitie.

Meest gelezen