Reporters

Is elkaar de hand schudden voorgoed verleden tijd? "Ik hoop het een beetje", zegt viroloog Marc Van Ranst

Sinds de coronapandemie uitbrak, is handen schudden uit den boze en dat stemt virologen gelukkig. In de VS zegt de medisch adviseur van president Donald Trump dat we het beter nooit meer doen. Ook viroloog Marc Van Ranst hoopt dat het gebruik definitief verleden tijd is, zegt hij in "Nieuwe feiten" op Radio 1.

Anthony Fauci, de Amerikaanse viroloog en medisch adviseur van president Trump zegt het onomwonden: "I don't think we ever should shake hands again" ("Ik denk niet dat we ooit nog de handen moeten schudden"). En ons Belgische equivalent Marc Van Ranst is het daar volledig mee eens: "Hij heeft gelijk", zegt hij in "Nieuwe feiten" (zie audio onder). "Niet alleen zou het de verspreiding van ademhalingsziektes, zoals COVID-19 verminderen, ook griep en maag- darmziektes kunnen erdoor afnemen."

© Sabine Joosten/Hollandse Hoogte

Volgens Van Ranst hoeft de handdruk ter begroeting of afscheid niet opnieuw te worden geïntroduceerd. "Als je nu op vergadering de hand niet meer schudt, dan is dat heel gewoon. Met je handen kom je overal aan. Je hand opsteken zoals ze in Zweden doen of een knuffel bij wie je goed kent is veel veiliger, zelfs al kom je dichter bij elkaar. Op andere lichaamsdelen zitten veel minder bacteriën dan op je handen."

De Nationale Veiligheidsraad hoeft zich hierover niet te buigen en er moeten ook geen wetten aangepast worden. "Het is een puur cultureel gegeven," zegt Van Ranst. "De handdruk zal dus nooit onwettelijk worden, maar misschien wel in onbruik raken. En eigenlijk hoop ik dat een beetje."

Meest gelezen