© Christophe Lemieux

Evergem bereidt zich voor op droge zomer: evacuatieplan voor vissen als vijvers opdrogen

Gemeente Evergem heeft een droogteplan klaar dat mens én dier moet helpen als het nog lang droog blijft deze zomer. De gemeente zal onder andere vissen redden uit vijvers die dreigen op te drogen. Evergem wil zo vermijden dat er schaars leidingwater gebruikt wordt om de vijvers bij te vullen. Er zijn ook maatregelen voor bouwwerven en de groendienst.

De gemeente Evergem wil het goede voorbeeld geven als het op waterverspilling aankomt en zal bij aanhoudende droogte de gemeentelijke vijvers niet aanvullen met schaars leidingwater. Enkele vijvers zullen dan mogelijk opdrogen, de vissen worden gered. 

Evacuatieplan voor vissen

In de gemeente Evergem zijn er een aantal visvijvers. Schepen Sven Roegiers (CD&V): “Er zijn er in Rieme, aan de Hoge Wal in Ertvelde en ook een rond het kasteel van Wippelgem.”

De komende zomer belooft het alweer erg droog te worden, en daar bereidt de gemeente zich al op voor. “Als de vijvers leeg zouden komen te staan door droogte, gaan we ze niet bijvullen met leidingwater. Wel zullen we de vissen dan evacueren naar andere vijvers.” Zo wil de gemeente water besparen en vissterfte tegengaan.

“Momenteel staan de vijvers nog niet leeg, maar ieder jaar merken we dat ze droger komen te staan. De vissen worden dan geëvacueerd naar vijvers waar er wel voldoende water instaat.”

Andere droogtemaatregelen

De gemeente wil via de maatregelen burgers bewust maken om waterverspilling tegen te gaan. Naast het evacuatieplan voor de vissen moet ook de groendienst overschakelen op regenwater en komen er extra regels voor bouwwerven.

Bouwbedrijven mogen water dat ze oppompen niet langer in de riolering lozen. “Grondwater dat opgepompt wordt via een grondwaterbemaling, moet ter plekke blijven. Het water moet ofwel geloosd worden in plaatselijke grachten of opgevangen worden in een buffervat zodat omliggende buren dat kunnen gebruiken.” Zo gaat het grondwater niet verloren en kunnen bijvoorbeeld ook landbouwers dat water gebruiken. “Het water is niet drinkbaar maar kan wel perfect dienen om de tuin of akker te sproeien.”

kasto80

Meest gelezen