Maldegem privatiseert gemeentelijke kinderopvang

Maldegem zal de volledige gemeentelijke kinderopvang verkopen. De gemeente vindt dat het te duur is om die voorzieningen te organiseren. “Jaarlijks verliezen we 400.000 euro aan de kinderopvang, dan is het beter in private handen.”

Het gemeentebestuur van Maldegem houdt een grote uitverkoop in haar diensten. Niet alleen de basisschool maar ook de gemeentelijke kinderopvang moet weg.

Te duur

Het gaat om drie afdelingen in het centrum van Maldegem en ook in deelgemeenten Adegem en Kleit. “Het is beter dat die drie kinderopvangen in private handen komen. Op lange termijn is het voor ons als gemeente niet houdbaar”, legt burgemeester Bart Van Hulle (Open VLD) uit. De gemeente vindt dat het niet haar taak is om de kinderopvang te organiseren want het is te duur. “Jaarlijks maken we 400.000 euro verlies aan die opvangen. Ook is er een private opvang die het oneerlijke concurrentie vindt.” Daarom beslist de gemeente om de opvang te verkopen.

Momenteel zijn er 333 kinderopvangplaatsen. “We denken dat het op de lange termijn niet meer houdbaar is om een eigen kinderopvang te houden. We gaan er wel over waken dat het aantal kinderopvang behouden blijft of zelfs toeneemt.” 

Personeel gaat actie voeren

Het personeel van de kinderopvang is niet spreken over de privatisering en ging dinsdag spontaan in staking. Het personeel wil dat de gemeente samen met hen naar een andere oplossing zoekt. Ook de komende weken blijven ze actie voeren.  Vanaf woensdag 17 juni tot 26 juni zullen ouders hun kinderen pas om negen uur kunnen afzetten aan de kinderopvang.

Burgemeester Bart Van Hulle zegt te zoeken naar een oplossing voor het personeel:“Het is geen leuk nieuws, maar we gaan natuurlijk ook een oplossing zoeken voor al het huidige personeel zodat zij onder dezelfde voorwaarden elders aan de slag kunnen.”

Totale uitverkoop

Eerder werd ook al de gemeentelijke basisschool verkocht. “Het is inderdaad het tweede project dat we privatiseren maar het is niet dat we zo blijven verdergaan. De bibliotheek maakt ook verlies, maar daar is geen alternatief voor. Dat verlies moeten we dus slikken maar je krijgt er veel voor terug.”

kasto80

Meest gelezen