Google Streetview

Stad Halle spant proces aan tegen vergunning voor winkels, krijgt gelijk en laat winkels dan toch gewoon toe

De winkels van Bel&Bo en Torfs aan het Bevrijdingsplein in Halle mogen openblijven ondanks het vonnis van de Raad van State. De stad vocht een vergunning - die na een procedurefout werd toegekend - drie jaar lang aan voor de rechtbank. De Raad van State geeft de stad nu gelijk, maar die laat de winkels toch gewoon open blijven.

“Waarom waren al die kosten en procedures voor de rechtbank dan nodig?", vraagt gemeenteraadslid Sven Pletincx (N-VA) zich af. "Na een lange juridische slag haalt de stad eindelijk haar gelijk. En wanneer de vergunning wordt vernietigd, beslist het college toch om dat vonnis niet af te dwingen."

Wat vooraf ging

Oorspronkelijk wilde het stadsbestuur in 2017 geen socio-economische vergunning afleveren aan projectontwikkelaar Provestel. Die wilde de oude garage Surkeyn verbouwen tot een klein winkelcomplex. Het stadsbestuur was bang voor de concurrentie van de nieuwe baanwinkels tegenover de handelaars in de binnenstad en zag zo'n vergunning niet zitten. Maar omdat het stadsbestuur een negatief advies uitsprak over de vergunning in plaats van de vergunning te weigeren, kreeg de projectontwikkelaar alsnog een vergunning te pakken via een hogere instantie. De stad besloot daarop in beroep te gaan bij de Raad van State in de hoop haar procedurefout recht te zetten.

De projectontwikkelaar wachtte de beslissing van de rechtbank niet af en kledingzaak Bel&Bo en schoenenwinkel Torfs openden hun winkels in het pand zonder zeker te zijn of ze daar wel zouden kunnen blijven. Drie jaar later geeft de Raad van State de stad Halle nu gelijk en vernietigt ze de vergunning. Maar intussen is het stadsbestuur van mening veranderd en mogen de winkels alsnog gewoon open blijven.

Waarom waren al die kosten en procedures voor de rechtbank dan nodig?
Oppositieslid Sven Pletincx (N-VA)

In drie jaar tijd veel veranderd

Volgens de schepen van Lokale Economie Johan Servé (SP.A) is er in drie jaar tijd heel wat veranderd en is de stad daarom ook van mening veranderd. "Natuurlijk blijven we geloven in de winkels in ons stadscentrum. Maar winkels aan de rand van de stad kunnen ook een troef zijn", vindt Servé. "Daarom hebben we bijvoorbeeld ook al aan schoenenwinkel Brantano een vergunning toegekend om een nieuwe winkel te bouwen op de August Demaeghtlaan. Het zou heel vreemd zijn mochten we nu plots Bel&Bo en Torfs verplichten om te sluiten."

Ook de coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat het stadsbestuur intussen met een andere bril naar de zaak kijkt. "Niet alleen de kleine winkeliers, maar ook de grote ketens hebben het financieel moeilijk. Het zou heel dom zijn om nu twee winkels verplicht dicht te laten gaan. Bijna al het personeel woont in onze stad, dus we zouden de jobs van onze eigen inwoners opgeven."

Scherpe kritiek

Oppositiepartij N-VA is het daar niet mee eens. "Waarom is de leegstand in het handelscentrum plots geen argument meer?" wil gemeenteraadslid Sven Pletincx weten. "Door de winkels open te laten blijven, negeert het college drie negatieve adviezen van de diensten mobiliteit, ruimtelijke ordening en lokale economie. Het stadsbestuur lijkt dan toch een voorstander van de komst van baanwinkels. De beslissing gaat regelrecht in tegen haar eigen visie om het handelscentrum te versterken", besluit Pletincx.

Meest gelezen