Belga

Leopoldsburg wil Koning Leopold II-laan wijzigen: “Veel bewoners vragen erom”

De gemeente Leopoldsburg wil af van haar Koning Leopold II-laan. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Gezien de commotie rond Koning Leopold II en het Belgisch koloniaal verleden, lijkt het waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann gepast om de straatnaam te wijzigen. De Koning Leopold II-laan ligt op het militair domein, dus ook Defensie wordt gevraagd om advies. 

Na de commotie rond Koning Leopold II vragen heel wat bewoners om de Koning Leopold II-laan te veranderen van naam. “Een half jaar geleden hebben we die vraag ook al eens gehad”, vertelt waarnemend burgemeester Marleen Kauffmann (CD&V). “Toen is de kwestie weggeëbd. De laatste weken leeft het opnieuw. Vooral afgelopen weekend ben ik er veel op aangesproken en is de vraag om die straatnaam te wijzigen vaak gekomen.”

Zo’n straatnaam wijzigen kan de gemeente wel niet zomaar doen. “De straat ligt op militair domein. Gisteren hebben we dan ook contact opgenomen met de kampcommandant. Die neemt vandaag contact op met Defensie”, zegt Kauffmann. “We gaan zeker met hen in overleg, en niet zomaar een straatnaam wijzigen zonder hun medeweten. Uiteindelijk is het wel de gemeente die bevoegd is voor het bepalen, wijzigen of zelfs verwijderen van straatnamen.”

Er gaan stemmen op die tegen de naamswijziging zijn. Maar koning Leopold II is toch wel een zeer besproken figuur.

Marleen Kauffmann, burgemeester Leopoldsburg

“De straat ligt aan twee kerkhoven”, vult de burgemeester aan. “Dus het is zeker geen laan waar veel mensen wonen. Dat maakt een wijziging gemakkelijker.” Toch gaat niet iedereen in Leopoldsburg akkoord met een wijziging van de straatnaam. Sommigen vinden dat te verregaand. “Die stemmen zijn er zeker ook”, geeft Kauffmann toe. “Maar er zijn nog straatnamen die gevoelig liggen bij sommigen. Voor de ene is dat een probleem en voor de andere niet. Zo kan je bezig blijven. Maar koning Leopold II is toch wel een zeer besproken figuur, dus daar zit meer achter.”

“We wachten nu op het advies van Defensie”, besluit Kauffmann. “Zij kunnen met enkele voorstellen komen voor een alternatieve straatnaam. Ook bewoners kunnen een voorstel doen. Een tijdje geleden kwam ook de oproep om meer vrouwen in beeld te brengen in straatnamen, dus er zullen voldoende suggesties binnenkomen.”

Meest gelezen