Liveblog: Scholen mogen dan toch vóór 1 juli proclamaties voor hun laatstejaars organiseren

Scholen mogen dan toch vóór 1 juli proclamaties voor hun laatstejaars organiseren. In de Chinese hoofdstad Peking gaan alle scholen en universiteiten dan weer dicht in een poging de opflakkering van het coronavirus in te dijken. Voorts blijkt een oud reumamedicijn ernstig zieke COVID-19-patiënten te kunnen helpen. Volg het laatste coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Scholen mogen dan toch vóór 1 juli proclamaties voor laatstejaars organiseren, onder voorwaarden

Scholen mogen dan toch nog deze maand een proclamatie organiseren voor hun laatstejaars en hun ouders, maar dat moet wel gebeuren met strenge veiligheidsmaatregelen en met maximaal 100 personen aanwezig. Dat hebben de experts van de GEES beslist. Vanaf 1 juli zijn maximaal 200 personen toegelaten.

De proclamatie vindt bij voorkeur plaats in openlucht, zittend en zonder eten of drinken aan te bieden. De Vlaamse scholierenkoepel had erg aangedrongen om de diploma-uitreiking voor wie afstudeert in het middelbaar op het einde van het schooljaar mogelijk te maken. Ook de scholen wachtten ongeduldig op groen licht. Dat is er nu, maar dus wel met beperkingen. Scholen zijn wel niet verplicht om een proclamatie te organiseren.

 • Organiseer bij voorkeur de proclamatie in openlucht.
 • Behoud de bestaande contactbubbels. Schoolpersoneel dat niet in een bubbel hoeft te zijn, vermijdt om contactbubbels te betreden.
 • Hou voldoende afstand (1,5 meter) en vermijd fysiek contact. Dit geldt niet voor personen die onder hetzelfde dak wonen.
 • Zorg voor 10 vierkante meter per persoon. Eventueel kan je de proclamatie buiten de school organiseren.
 • Bewaak het maximum aantal toegelaten personen: 100 personen.
 • Vermijd zoveel mogelijk verplaatsingen.
 • Zorg voor zitplaatsen. 
 • Deel geen eten en drinken uit aan de genodigden om onnodige contacten te vermijden.
 • Zorg voor aparte in- en uitgangen en een goede doorstroom.
 • Voorzie handgel aan de ingang.
 • Reinig alle materialen en oppervlakten goed.
 • Vraag ouders en leerlingen secundair ouder dan 12 jaar om een mondmasker te dragen.

Oud reumamedicijn kan sterftecijfers bij ernstig zieke COVID-19-patiënten doen dalen

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat het medicijn dexamethason het aantal sterfgevallen bij mensen die besmet geraken met het coronavirus met een derde kan doen dalen. Dexamethason is het eerste medicijn waarvan aangetoond is dat het de kans op overleven verbetert. Volgens professor Bart Lambrecht van de UGent is de studie zeer betrouwbaar.

Lees meer in dit artikel:

Gemeenteschool in Schaarbeek wordt gesloten wegens COVID-19-gevallen

De Franstalige gemeenteschool n°6 in Schaarbeek heeft haar deuren gesloten, evenals de aanpalende crèche Les Amis de Mimi, nadat verscheidene kinderen COVID-19 bleken te hebben, zo heeft de Brusselse gemeente dinsdag aan het eind van de middag laten weten. De school en crèche blijven dicht tot en met vrijdag.

Vier kinderen van eenzelfde gezin bleken drager van het virus te zijn. Overeenkomstig de voorschriften van de Franse Gemeenschap wordt de "bubbel" waartoe de kinderen behoorden, afgezonderd tot 30 juni. De aangrenzende crèche werd ook gesloten omdat ze veel broers en zussen van leerlingen van de school opvangt.

De arts van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie steunt de beslissing van de inrichtende macht om de school preventief te sluiten. Woensdag is er geen opvang, maar voor donderdag en vrijdag wordt de kwestie bekeken.

De coronacrisis heeft ook voor parochies financiële gevolgen

De coronacrisis heeft zware financiële gevolgen voor de Limburgse parochies. De voorbije maanden waren er geen weekendvieringen en huwelijken en dus ook geen bijdragen en collectes. En dat terwijl veel parochies net volledig financieel afhankelijk zijn van de inkomsten in de kerk.

Lees meer in dit artikel:

Laat oliemaatschappij British Petroleum olie in de grond zitten door coronacrisis?

Gaan we na de coronacrisis nog terug naar de wereld van voordien? De oliemaatschappij British Petroleum (BP) denkt alvast van niet. Onder andere door dalende olieprijzen verwacht het bedrijf 13,5 tot 17 miljard dollar (12 tot 15,1 miljard euro) minder winst te zullen maken.

Lees meer in dit artikel:

Hotelketen Hilton schrapt wereldwijd 2.100 kantoorbanen

De Amerikaanse hotelketen Hilton Worldwide Holdings is van plan wereldwijd ongeveer 2.100 kantoorbanen te schrappen. Dat heeft het bedrijf, dat vier hotels heeft in België (twee in Antwerpen en twee in Brussel), gemeld. Door de coronacrisis is het toerisme hard geraakt en veel gasten blijven weg.

Hilton spreekt van ongekende uitdagingen voor de reis- en toerismesector door de crisis en de maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Naast het wereldwijde banenverlies zal Hilton ook personeel langer op verlof sturen, werknemers korter laten werken en salarissen langer verlagen.

De maatregelen zijn volgens het bedrijf nodig om de financiën te versterken en kosten te besparen om de crisis door te komen. "Nog nooit in de 101-jarige geschiedenis van Hilton heeft de hotelindustrie een wereldwijde crisis meegemaakt die het reizen vrijwel volledig heeft platgelegd", zegt topman Christopher Nassetta.

   De onderneming en haar dochtermerken hebben duizenden hotels in de hele wereld.

Grandslamtornooi US Open in New York kan doorgaan

De coronapandemie krijgt de US Open niet op de knieën. Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, geeft zijn toestemming. Vanaf 31 augustus wordt het grandslamtoernooi in New York gespeeld, al is het nog afwachten in welk jasje het topevenement zal steken en wie het jasje zal willen aantrekken. 

Lees meer in dit artikel:

Alle scholen en universiteiten in Peking gaan morgen weer dicht

Vanaf morgen gaan alle scholen en universiteiten in de Chinese hoofdstad Peking opnieuw dicht. Met die maatregel wil het stadsbestuur de verdere verspreiding van het coronavirus blokkeren. De voorbije dagen zijn zeker 106 nieuwe besmettingen vastgesteld. Die zouden vooral verspreid zijn via een grote voedselmarkt voor de groothandel. In de stad zijn nu al meer dan 27 districten opnieuw in lockdown gesteld. Wie de hoofdstad binnen of buiten wil, moet ook een bewijs van een recente negatieve test voorleggen. Een aantal busverbindingen zijn opgeschort. Ook in de omliggende provincies zijn er plots nieuwe besmettingen opgemerkt. Een nieuw geval is er ook in de provincie Sichuan in het zuidwesten, maar de besmette vrouw daar kwam net terug uit Peking.

De nieuwe uitbraak van het coronavirus is erg vervelend voor het regime dat eerder “de overwinning op het virus” had uitgeroepen. Tot nu toe waren er een aantal nieuwe  besmettingen, maar die waren vooral terug te brengen tot mensen die uit Europa of Rusland teruggekeerd waren. Ook langs de Russische grens waren er nieuwe besmettingen. 

China vermoedt dan ook dat de nieuwe uitbraak in Peking vanuit het buitenland komt, al zijn daar voorlopig geen bewijzen van. Wel zou de variant die nu in Peking is opgedoken, gelijkenissen vertonen met het coronavirus in Europa, maar ook dat is niet zeker. Zeker is wel dat er in Peking grote onrust heerst. Er zijn 200 centra voor testen ingericht en 200.000 inwoners zouden uitgenodigd zijn om daar naartoe te komen. Het gaat om mensen die sinds eind mei de beruchte voedselmarkt bezocht hebben.

Lees meer over de situatie in Peking in dit artikel:

Lam Gods is vanaf 1 juli weer te bewonderen in de Gentse Sint-Baafskathedraal

In Gent opent de Sint-Baafskathedraal haar deuren voor wie het Lam Gods wil aanschouwen. Door de lockdown moest het meesterwerk achter slot en grendel, nett ijdens het toeristische Van Eyck-jaar.

Binnenkort zullen maximaal tien gelijktijdige bezoekers in de kapel toegelaten worden. Markeringen zorgen ervoor dat bezoekers elkaar niet kruisen en in de kapel waar het Lam Gods staat opgesteld is het dragen van een mondmasker verplicht. Ook voor een bezoek aan de kathedraal zelf komt er een limiet op het aantal bezoekers.

In en rond de Sint-Baafskathedraal zijn grondige werkzaamheden bezig om een nieuw bezoekerscentrum te maken voor de kathedraal en het Lam Godsretabel, dat in de Sacramentskapel in de kooromgang zijn definitieve plaats zal krijgen. De geplande opening op 8 oktober 2020 wordt niet gehaald en is uitgesteld tot het voorjaar van 2021.

Meest gelezen