Archiefbeeld louter ter illustratie.

Maakten beveiligingsfirma's onderling prijsafspraken in ons land? Concurrentiewaakhond spit het uit

De Belgische concurrentiewaakhond BMA voert een grootschalig onderzoek naar misbruik in de beveiligingssector. Dat schrijft De Standaard en is ons bevestigd door de BMA. De grote spelers - onder meer G4S, Securitas en Seris - worden ervan verdacht prijsafspraken te hebben gemaakt.

"We beschouwen dit als een heel belangrijk dossier", stelt Véronique Thirion, auditeur-generaal van de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). Ze heeft het over het onderzoek naar marktmisbruik bij een reeks bedrijven in de beveiligingssector. 

De Standaard bericht dat onder meer G4S, Securitas en Seris ervan verdacht worden jarenlang de prijzen kunstmatig hoog te hebben gehouden door prijsafspraken te maken en de markt onder elkaar te verdelen. Thirion bevestigt dat en geeft aan dat alle grote spelers in die (relatief kleine) sector worden onderzocht.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld louter ter illustratie.

Het onderzoek ging bij het begin van de coronacrisis van start, maar duidelijkheid over schuld of onschuld hoeft u niet meteen te verwachten. "Wij hebben hier een groot team op gezet, maar zo'n onderzoek loopt minstens een jaar. Toch denken we dat het redelijk snel zou kunnen gaan", geeft Thirion nog mee.

Ook Bpost-topman genoemd

Pittig detail: de nieuwe CEO van Bpost, Jean-Paul Van Avermaet, was de voorbije 10 jaar een van de vooraanstaande figuren in de beveiligingssector, als landenmanager bij G4S en als voorzitter van de beroepsvereniging BVBO. Zijn naam duikt daarom ook op in dit onderzoek.

Het bedrijf draait op volle toeren. Het is nu niet het moment om de CEO aan de schandpaal te nagelen

Jean-Pierre Nyns van ACOD

Bpost zegt "akte te hebben genomen" van het onderzoek "waarbij de medewerking van CEO Jean-Paul Van Avermaet mogelijk noodzakelijk is". Die laatste zegt alvast het volste vertrouwen te hebben in de goede afloop. "Indien gevraagd zal ik mijn medewerking verlenen aan het vooronderzoek, waarbij ik alle vertrouwen heb in de goede afloop hiervan", klinkt het in een schriftelijke verklaring.

Bpost wil geen verdere commentaar geven, gelet op het geheime karakter van het onderzoek.

"Onderzoek afwachten"

Ook de socialistische vakbond bij Bpost verkiest om het onderzoek van de BMA af te wachten. "We gaan ervan uit dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel bewezen is en willen het onderzoek dus afwachten", laat Jean-Pierre Nyns van ACOD weten.

Van Avermaet heeft de vakbonden reeds een verklaring bezorgd en daar neemt men voorlopig genoegen mee, luidt het. Nyns wijst erop dat bpost voor enorme uitdagingen staat, terwijl de topman nog relatief nieuw is en zich moet inwerken. "Het bedrijf draait op volle toeren. Het is nu niet het moment om de CEO aan de schandpaal te nagelen."

De 52-jarige Van Avermaet leidt het postbedrijf sinds eind februari.

Meest gelezen