Natuurhulpcentrum evacueert verwaarloosde leeuw uit circus in Normandië: "Ergste wat ik in mijn carrière zag"

Medewerkers van het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen hebben vorige week een verwaarloosde leeuw geëvacueerd uit een circus in Normandië, in Frankrijk. Dat gebeurde op vraag van de Franse overheid en dierenrechtenorganisatie One Voice.

De vier medewerkers van het Natuurhulpcentrum kregen ondersteuning van een 50-tal politieagenten en een dertigtal agenten van de milieupolitie. Het was de bedoeling in totaal 1 leeuw en 3 leeuwinnen te evacueren. De hulpdiensten waren bang dat het circus zich zou verzetten tegen het weghalen van de dieren en daarom werd er met man en macht uitgerukt. Uiteindelijk kon alleen de leeuw worden weggehaald.

"De toestand van de leeuwen was van het ergste dat ik in mijn hele carrière heb gezien", gaat Sil Janssen verder. "Ik ben er nog altijd niet goed van. De klauwen van de leeuw waren uitgetrokken en zijn tanden afgebroken. Hij was ook graatmager en heel lusteloos en gelaten. Ook psychisch ging het niet goed met het dier."

(lees verder onder de foto)

Leeuw bekomt in dierenpark in Lyon

"We hebben de leeuw nu ondergebracht in een dierenpark in Lyon waarmee we samenwerken", zegt Sil Janssen. "Daar moet hij eerst bekomen. Daarna bekijken we of hij van daaruit naar Afrika kan of dat we hem eerst nog een tijd in het Natuurhulpcentrum houden. Dit dier verdient in ieder geval een rustige oude dag. Het heeft nog niet veel geluk gekend; geslagen, mishandeld, uitgehongerd, ... Ik ben er kapot van en wil ook de drie leeuwinnen zo snel mogelijk uit het circus weghalen. Als we dat niet doen, gaan ze zeker dood. De circussen hebben het moeilijk. En nu ze de afgelopen maanden helemaal niet konden optreden, zijn er totaal geen inkomsten. Op eten voor de dieren wordt dan het eerst bespaard. In heel mijn carrière heb ik nooit zo'n dierenverwaarlozing en mishandeling gezien", besluit Sil Janssen, diep onder de indruk.

Meest gelezen