Douliery Olivier/ABACA

Nieuwe biografie over Melania Trump: "Ze wou pas in Witte Huis wonen nadat huwelijkscontract was aangepast"

Nee, Melania Trump zit niet in een gouden kooi. Ze doet precies wat ze wil. Dat is de stelling van Mary Jordan, een journaliste van de Washington Post. Ze schreef een biografie over de First Lady. In "The art of her deal. The untold story of Melania Trump" schetst ze een beeld van een glamoureuze vrouw die strategisch denkt en handelt, raadselachtig overkomt en dat mysterieuze graag zo wil houden. 

"Winner of the Pulitzer Prize", prijkt er op de cover van de nieuwe biografie van Melania Trump. De auteur is een journaliste die politieke verslaggeving doet voor de Washington Post. Ze doorploegde 122 interviews, die Melania in vijf verschillende landen aflegde.

In een interview uit 1999 liet Melania optekenen hoe ze zich zou gedragen, mocht ze ooit First Lady worden. Donald Trump had zich laten ontvallen dat hij overwoog om ooit te kandideren voor president. Hij was net gescheiden van zijn tweede vrouw en Melania was zijn nieuwe vriendin. Pas vijf jaar later zou ze zijn derde echtgenote worden.

Ze wil helemaal niet bevrijd worden. Ze lijkt wellicht meer op haar man dan we denken.

Aan de hand van dit soort anekdotes schetst Jordan een beeld van een vrouw die zeer goed weet wat ze wil en aan de weg timmert. "Ze wil helemaal niet bevrijd worden, volgens dit boek", zegt Amerikakenner Twan Huys in "Nieuwe feiten" op Radio 1 (zie audio onder). "Ze staat achter haar man en zou hem zelfs aangezet hebben om zich kandidaat te stellen om president te worden."

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Is dit een huwelijk of een deal?

"Ik denk niet dat Melania haar echtgenoot gekozen heeft vanwege zijn fysieke aantrekkingskracht," vervolgt Huys. "Natuurlijk gaat het om macht en om de mogelijkheid om jezelf uit de anonimiteit te krijgen. Ze wist met wie ze in zee ging."

Trump heeft een huwelijkscontract laten opstellen toen hij met Melania trouwde. In het boek wordt beschreven dat ze het hard heeft gespeeld toen Trump verkozen werd als president. "Het duurde drie maanden voor ze van haar penthouse in New York verhuisde naar het Witte Huis in Washington. Iedereen vroeg zich af: "Waar blijft die vrouw nou?". Wel, uit het boek blijkt nu dat ze die periode gebruikt heeft om dat huwelijkscontract te heronderhandelen", vertelt Twan Huys.

Iedereen vroeg zich af: waar blijft die vrouw nou? Ze wist dat hij haar nodig had nu.

"Ze heeft natuurlijk ook het boek van Ivana, de eerste ex-vrouw van Trump gelezen. Die schreef over haar leven met Donald, maar vooral ook over de scheiding. En daarvan blijft de beroemde quote hangen: "Don't get even, get everything", gaat Huys voort. "Melania heeft bij zijn aantreden als president gedacht: ik kwam als een nobody, maar nu heeft hij me hard nodig, want als ik hem laat vallen, dondert het hele kaartenhuisje in elkaar. Volgens de biografe heeft ze dus gezegd: ik kom niet naar het Witte Huis tenzij het contract aangepast wordt. Dat is haar kennelijk gelukt." Vandaar dus de titel van de biografie "The art of her deal".

Politieke ideeën van Melania

Er is heel weinig bekend over haar ideeën of mogelijke idealen. Van andere First Lady's weten we wat ze belangrijk vonden. Laura Bush (de vrouw van president George Bush Jr.) zette zich in voor de laaggeletterden. Ze propageerde het lezen van boeken bij kinderen. Michelle Obama (de vrouw van president Barack Obama) heeft zich ingezet voor fitte kinderen: gezond eten en veel bewegen.

Melania heeft een campagne opgezet voor kinderen die gepest worden. "Maar ja, ze is getrouwd met de allergrootste pestkop die Twitter alleen maar gebruikt om andere mensen uit te schelden," zegt Huys, "dus dat heeft weinig invloed gehad."

AFP or licensors

"Verder weten we enkel dat ze onwaarschijnlijk veel belangstelling heeft voor de laatste mode, schoenen en tassen," somt de Amerikakenner op. "En voorts heeft ze een pokerface waarop nauwelijks is af te lezen hoe ze zich voelt. Op dat ene moment na dan. Toen ze uit het vliegtuig stapte en de hand wegsloeg van haar man. Maar daarover wordt nu gezegd: hebben we dat wel goed gezien toen?" 

De subtiele uithaal werd toen verklaard als protest tegen de veelwijverij van haar man. Maar dat wordt in dit boek van tafel geveegd. Ze zou als een huis achter haar man staan. En ze zou meer op hem lijken dan wij denken. "Het is een stille kracht, maar zeker geen slappe kracht," besluit Twan Huys, "ze heeft power genoeg."

Bekijk hieronder het bewuste fragment waarin Melania Trump de hand van haar echtgenoot lijkt weg te slaan:

Videospeler inladen...

Meest gelezen