Videospeler inladen...

Noord-Korea blaast verbindingsbureau met Zuid-Korea op: "Klaar om gedemilitariseerde zone binnen te trekken"

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea blijft verder oplopen. Vanochtend heeft Noord-Korea het verbindingsbureau op de grens met Zuid-Korea opgeblazen. Daarmee voerde het een dreigement uit van Kim Yo-jong, de jongere zus van leider Kim Jong-un. Het Noord-Koreaanse leger zegt intussen dat het klaarstaat om de gedemilitariseerde zone tussen beide landen binnen te trekken. Zuid-Korea spreekt over een zinloze daad zonder weerga.

De explosie vond plaats om iets voor drie in de namiddag, plaatselijke tijd. Het verbindingsbureau bevindt zich in de grensstad Kaesong, op Noord-Koreaans territorium. Het werd opgericht in 2018 als onderdeel van het akkoord om de betrekkingen tussen beide landen te verbeteren. Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog altijd in oorlog, na de wapenstilstand in 1953.

Lees verder onder de eerste beelden: 

Videospeler inladen...

Dit weekend al dreigde Noord-Korea ermee om het kantoor op te blazen. Sinds enkele weken zit de relatie tussen beide landen weer in het slop. De officiële aanleiding is nog altijd de wrevel van Noord-Korea over de "propaganda" uit het zuiden. Daarmee bedoelen ze de ballonnen die over de grens worden gestuurd met informatiepamfletten, voedsel en geld. (Lees verder onder de foto.) 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Leger paraat

Intussen dreigt Noord-Korea er ook mee om de gedemilitariseerde zone tussen beide landen binnen te vallen. "We zijn in staat van verhoogde paraatheid", zo klinkt het bij de militaire staf van het Noord-Koreaanse leger, en "we staan klaar om de frontlinie om te vormen in een versterkte burcht". 

Daarmee reageert de legertop op de oproep van het Noord-Koreaanse regime afgelopen weekend om zich klaar te houden voor militaire actie tegen "vijand Zuid-Korea". Een week geleden knipte het noorden al alle communicatiekanalen door met het zuiden. 

Zuid-Korea reageert intussen verbolgen op het incident. Seoel waarschuwt dat de kans op vrede in Korea zo in het gedrang komt en zegt dat zijn troepen klaarstaan om eventuele verdere provocaties vanuit Noord-Korea op te vangen. 

Een zinloze daad zonder voorgaande die niet enkel ons volk, maar de hele wereld schokt

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie

Machtige zus

Opvallend is dat het niet leider Kim Jong-un zelf is die het voortouw neemt in dit nieuwe conflict, maar zijn jongere zus Kim Yo-jong. Zij dreigde er dit weekend al mee om het "totaal nutteloze verbindingsbureau" op de grens tussen beide landen op te blazen.  Ze kondigde ook aan dat het leger de volgende stap zou nemen in de vergelding tegen Zuid-Korea.

Zuid-Korea zegt dat het de dreigingen ernstig neemt. Een woordvoerster van het ministerie van defensie zei dat de Zuid-Koreaanse en Amerikaanse troepen die in het land zijn gestationeerd, de troepenbewegingen in het noorden nauwgezet in het oog houden. Zuid-Korea roept zijn buur ook op om zich te houden aan het akkoord van 2018. 

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen