Ontevredenheid over te grote mondmaskers van provincie Oost-Vlaanderen: provincie onderzoekt groepsaankoop

Stad Aalst is boos op de provincie Oost-Vlaanderen omdat ze niet de juiste mondmaskers heeft geleverd. Aalst tekende in op een groepsaankoop van Oost-Vlaanderen. Bij de levering blijkt nu dat sommige mondmaskers véél te groot zijn. Stad Aalst vraagt nu een verklaring. “We zullen het onderzoeken en beslissen hoe het verder moet”, reageert gedeputeerde Kurt Moens (N-VA).

De mondmaskers die sommige Aalstenaars geleverd kregen, zorgden voor hilariteit op sociale media. De reacties liepen uiteen van “een laken”, tot “een luier voor mijn kindje”.

Groepsaankoop via provincie

In Oost-Vlaanderen zette de provincie een groepsaankoop op poten om steden en gemeenten van de nodige mondmaskers te voorzien voor hun inwoners. Aalter, Aalst, Buggenhout, Geraardsbergen en Laarne meldden zich aan. Maar bij de levering in Aalst bleken sommige maskers veel groter dan verwacht. “Het geeft af en toe hilarische beelden, maar het cynische van de zaak is dat het niet om te lachen is. Dit is echt een farce aan het worden”, zegt de burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA).

Er zijn correcte loten aangekomen maar ook foute waarbij de afmetingen duidelijk fout zijn. “Er waren voorwaarden en die moeten gevolgd worden”, benadrukt D’Haese. “Eerst zou de federale overheid mondmaskers bedelen, dat is dan totaal verkeerd gelopen waardoor we dat als lokale overheid zelf moesten doen. Omdat er niet genoeg bedrijven zijn die mondmaskers maken, opteerden we voor een groepsaankoop. En dan loopt dat nog mis ook.” 

Ik kan moeilijk van elke Aalstenaar het aangezicht meten, dit is onaanvaardbaar

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA)

“Ik ben ontgoocheld, wij proberen wekenlang onze inwoners zo goed mogelijk te beschermen. Wanneer je dan dingen geleverd krijgt die niet conform de afspraken zijn, dan ben je natuurlijk niet tevreden. Dit is niet professioneel.”

Onderzoek nodig

Burgemeester D’Haese wil een onderzoek. “De provincie zal tekst en uitleg moeten geven, een onderzoek moet uitwijzen wat er is fout gelopen. Het is niet aan mij om uitspraken te doen wie de eindverantwoordelijkheid heeft, maar duidelijk is dat het niet Aalst is.”

Eerste provinciegedeputeerde Kurt Moens (N-VA) reageert. “Wij hebben zo’n 150.000 mondmaskers besteld bij een Belgische firma. De mondmaskers zijn conform de normen en ze zijn wasbaar.” Ook Moens kreeg berichten over te grote mondmaskers: “Ik zie veel passeren op sociale media maar daar kan ik niet op afgaan, ik wil eerst de bewijzen zien en alles onderzoeken. We gaan ook navragen bij het bedrijf dat ze maakte of alles klopt.”

Je kan er natuurlijk een karikatuur van maken, Aalst is Aalst 

Gedeputeerde Kurt Moens (N-VA)

Wassen tot ze krimpen

Gedeputeerde Moens zal de mondmaskers voorlopig nog niet vervangen. “We zullen alles onderzoeken, maar of een masker te groot is, kan ook afhangen van hoe je het aanbrengt. Aalstenaars maken al snel een karikatuur van alles.”

Daarnaast komt Moens ook met een oplossing: “Sommige mondmaskers zijn echt te groot, maar ze zijn ook wasbaar op 60 graden dus kan de stof nog krimpen. Er is momenteel ook een overvloed aan mondmaskers, er is de back-up van de federale overheid.”

Bekijk de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen