Parochies lopen inkomsten mis door coronacrisis

De coronacrisis heeft zware financiële gevolgen voor de Limburgse parochies. De voorbije maanden waren er geen weekendvieringen en huwelijken en dus ook geen bijdragen en collectes. En dat terwijl veel parochies net volledig financieel afhankelijk zijn van de inkomsten in de kerk.

"Heel wat kerkfabrieken zijn natuurlijk ook afhankelijk van gemeentelijke steun", vertelt Jan Jaspers, voorzitter van de kerkfabriek. "Maar voor de basiliek van Tongeren is wat de gelovigen zelf leveren ook een belangrijke tussenkomst. Dat komt per maand gemiddeld toch neer op zo'n 1.000 euro. De voorbije maanden zitten we dus aan een inkomstenverlies van 3.000 à 5.000 euro." 

Bovendien viel ook de maand mei midden in de coronacrisis. "Dat is een belangrijke maand omdat het een Mariamaand is", gaat Jaspers verder. "De gelovigen zijn dan soms nog wat guller."

Intussen zijn de vieringen weer opgestart, maar er mogen nog steeds geen omhalingen gedaan worden in de kerk. "We hebben dan maar een schaaltje gezet aan de uitgang van de kerk en de gelovigen opgeroepen om heel gul en mild te geven, ook omdat er extra uitgaven zijn om de vieringen coronaproof te laten verlopen." Vermoedelijk zal het nog maanden duren voordat het kerkelijke leven weer helemaal hersteld is.

Meest gelezen