Partner opnieuw welkom bij gynaecoloog om echo te bekijken

Vaders en meemoeders mogen opnieuw met hun partner naar de gynaecoloog. De versoepeling van de coronamaatregelen is erg welkom merken ze bij het AZ Turnhout. "Die momenten willen koppels echt samen beleven", vertelt gynaecoloog Steven Van Calenbergh op Radio 2 Antwerpen.

Niets unieker dan de hartslag horen en de contouren zien van je toekomstige kindje op de echografie bij de gynaecoloog. Een ervaring die partners van zwangere vrouwen lange tijd moesten missen door de coronacrisis. "Papa's en meemoeders zijn opnieuw welkom op de consultatie", zegt dr. Steven Van Calenbergh, diensthoofd gynaecologie van het AZ Turnhout. "Sinds deze week is de versoepeling ingegaan in ons ziekenhuis. Tot voor kort waren we heel streng, partners moesten thuisblijven. We kregen daar heel veel vragen over van koppels. Logisch want een zwangerschap is een cruciaal moment. Dat beleef je met twee of soms zelfs met je hele familie", zegt dokter Van Calenbergh in "Start Je Dag".

We zijn blij met de versoepeling want en zwangerschap beleef je meestal met twee

Gynaecoloog Steven Van Calenbergh

Toch was het niet allemaal kommer en kwel voor partners die de echo moesten missen. "We hebben op onze dienst veel moeite gedaan om oplossingen te vinden. Patiënten mochten de partner via FaceTime laten meekijken naar de uitleg bij de echo. Wie wilde mocht ook delen van ons gesprek filmen om later te herbekijken. De beelden van de echo zelf zijn trouwens via een app altijd raadpleegbaar zodat koppels ze rustig thuis kunnen herbekijken.

Verloskamer voor moeders met corona

Ondanks de versoepeling blijven er coronamaatregelen gelden in het AZ Turnhout. "Iedereen draagt een mondmasker in de wachtzaal en tijdens de consultatie. We hebben ook nog steeds een afgezonderde corona-verloskamer voor moeders die besmet zijn met COVID-19. Sommigen van hen hadden bijvoorbeeld een zuurstoftekort. Dat speciale verloskwartier is al meermaals gebruikt en dat zal in de toekomst niet veranderen", zegt dokter Van Calenbergh. "Of een moeder met corona gevaarlijk is voor de baby? Volgens wat we nu weten is dat best veilig. Er zijn nog geen grote studies maar de consensus is dat er weinig problemen zijn voor pasgeboren kinderen. Als een moeder COVID-19 heeft, zijn er wel beperkingen voor de borstvoeding."

Meest gelezen