VRT NWS

Safer Cities wil seksuele intimidatie in kaart brengen: "Weinig aangiftes, politie weet niet hoe groot probleem is"

Plan International wil met het nieuwe project Safer Cities plaatsen in kaart brengen waar seksuele intimidatie voorkomt. Zo krijgen ze een zicht op risicoplekken. "Op dit moment wordt er te weinig aangifte gedaan door slachtoffers, waardoor de politie niet weet waar er seksuele intimidatie voorkomt", zegt Wouter Stes van Plan International. In Antwerpen worden de buurt van het Centraal Station en de Ossenmarkt vaak genoemd.

Uit een onderzoek van Plan International bij 700 jongeren uit Antwerpen, Brussel en Charleroi blijkt dat 91% van de meisjes en 28% van de jongens tussen 15 en 24 jaar al slachtoffer zijn geweest van seksuele intimidatie. "De cijfers gaan over verschillende soorten intimidatie. Het gaat van aanranding tot achtervolgd worden op een donkere plek of tegen iemand aanschuren op een bus", zegt Wouter Stes in Start Je Dag bij Radio 2 Antwerpen.

De bedoeling is om alle plekken waar seksuele intimidatie plaatsvindt in kaart te brengen. "De reden voor de bevraging is dat er maar 6% van de slachtoffers klacht indient. Dat is een heel laag cijfer waardoor het zogeheten "dark number" bij de politie, het aantal onbekende slachtoffers en feiten, heel groot is. Daarom willen we de risicoplaatsen in kaart brengen", vertelt Stes. "In Antwerpen komen zo de omgeving van het Centraal Station en de Ossenmarkt vaak terug."

Getuigen

Uit de bevraging springen twee soorten plekken eruit. "Dat zijn er met weinig sociale controle, zoals metrostations 's avond of 's nachts. Dan is er niemand om tussen te komen. Maar daarnaast gaat het om plaatsen waar net heel veel mensen samen zijn, zoals een feestje of een volle bus. Dan voelt de pleger zich onzichtbaar", klinkt het.

Plan International wil dan ook vooral inzetten op de reacties van de omgeving. "Er zijn vaak getuigen die zouden kunnen tussenkomen. Maar dikwijls doen ze dat niet omdat ze schrik hebben om zelf slachtoffer te worden of uit schaamte als er toch niets aan de hand zou zijn. We willen mensen activeren om toch tussen te komen", zegt Stes. 

Meest gelezen