Scouts Genk Centrum vreest regels rond zieke 'kampbubbels' niet. "Gezondheid van onze leden komt op de eerste plaats."

Zodra er op zomerkamp een kind besmet blijkt met het coronavirus, eindigt de pret voor de hele ‘kampbubbel’ van dat kind. Hoofdleider van Scouts Genk Centrum Rik Van De Heijning vindt het niet meer dan logisch dat er een medische procedure wordt voorzien. “Al betekent één ziek kind niet meteen het einde van ons volledige kamp. Een kampbubbel bestaat uit maximum 50 personen. Omdat wij met veel meer zijn zal ons kampterrein dus heel wat ‘bubbels’ huisvesten.”

Naast ongeveer 150 leden telt Scouts Genk Centrum een 40-tal jeugdleiders en een groep oud-leiding om een potje te koken. Dat die grote groep straks wordt opgedeeld in vaste bubbels, maakt de scoutszielen niet minder enthousiast. “We zijn allemaal blij dat we alsnog richting de Ardennen kunnen vertrekken”, zegt hoofdleider Rik. “Natuurlijk maken al die maatregelen het een pak lastiger, maar de gezondheid van onze leden komt nu eenmaal op de eerste plaats.”

Alleen wie zich kiplekker voelt, mag op kamp vertrekken. Wie in de loop van de desbetreffende periode toch mogelijke coronasymptomen vertoont, zoals plotse koorts, pijn in de borst, hoesten, reuk- of smaakverlies of kortademigheid, wordt opgehaald door een ouder. “Maar wij zijn natuurlijk geen geschoolde coronawetenschappers”, vervolgt Rik. “Wij zijn gewoon een groep jongeren die kinderen en tieners ten koste van alles een leuk kamp wilt bezorgen. Om toch min of meer een juiste inschatting te kunnen maken, zullen we een symptomenlijst kunnen raadplegen. Een extra voordeel is dat we elk jaar kunnen rekenen op enkele studenten verpleegkunde en geneeskunde binnen onze leidingsploeg.”

Op kamp zonder vlaggenmast

Naast het invoeren van gezondheidsmaatregelen, ondergaat hun kamp dit jaar een fysieke metamorfose. “Het feit dat iedereen in zijn eigen bubbel moet blijven brengt ook heel wat praktische aanpassingen met zich mee”, benadrukt de hoofdleider. “Wij profileren ons als jeugdbeweging elke keer met indrukwekkende sjorconstructies. Zo bouwen we jaarlijks een vlaggenmast, van wel 20 meter hoog. Omdat er voor het rechttrekken van dat bouwwerk alleen al zo’n vijftig man nodig is, doen we het dit jaar zonder. De indeling van het kamp zal er voor één keer dus helemaal anders uitzien, maar onze goesting, die blijft intact!”

Meest gelezen