BELGA/VAN ASSCHE

Vrachtwagenbouwer Volvo schrapt wereldwijd 4.100 kantoorbanen, gevolgen voor fabriek in Gent onduidelijk

Vrachtwagen- en bussenbouwer Volvo Group, die onder meer in Gent een fabriek heeft, schrapt 4.100 kantoorbanen. Daarvan verdwijnen er 1.250 in thuisland Zweden. Volvo Group stelt in België ruim 3.500 mensen tewerk. In de fabriek in Gent werken zowat 2.600 mensen. Volvo wil van land tot land bekijken hoe de ontslagronde wordt vormgegeven. Het bedrijf wil dat in overleg met de vakbonden doen.

Volvo noemt de teruggelopen activiteiten als gevolg van de coronapandemie als belangrijkste oorzaak voor de reorganisatie. Volgens topman Martin Lundstedt houdt de verminderde vraag de komende jaren aan en dus moet Volvo zich aanpassen.

Sinds vorig jaar heeft het bedrijf een flexibele schil ingebouwd en maakt het veel gebruik van consultants. Van alle ontslagen heeft ongeveer 15 procent zo'n adviseursfunctie.

De Volvo Group produceert vrachtwagens, bussen, scheepsmotoren en constructiemachines. De productie van personenauto's is in 1999 afgesplitst en onder de naam Volvo Car Corporation verkocht aan Ford. Intussen is Volvo Car Corporation onderdeel van het Chinese Geely.

Meest gelezen