Boerenbond - www.boerentrots.be

Witloofboeren hopen op meer neerslag: "Die paar liter zijn geen regen voor ons"

Deze week wordt er al iedere dag kans op regen voorspeld. Hier en daar wat buien en soms een plaatselijk onweer. Maar voor de witlooftelers zijn een paar liter water niet voldoende. "Elke druppel telt, maar we wachten op veel regen om een buffer op te bouwen", klinkt het bij Sam Magnus uit Merchtem.

Op de smartphone van witloofteler Sam Magnus uit Merchtem staan maar liefst vijf apps om het weerbericht te volgen. "Op sommige momenten houden we die apps om de vijf minuten in het oog. Als je de voorspellingen dan ziet veranderen, ga je wel eens van de hoop naar de wanhoop", vertelt hij op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Soms hoor ik het weerbericht op de radio waarin ze elk uur zeggen dat er regen aankomt. Dan kijk ik op de app en zie ik dat ze twee à drie liter neerslag voorspellen. Dan denk ik wel eens: "Frank (Deboosere n.v.d.r.) geef ons toch geen valse hoop!" Die paar liter is geen regen voor ons."

Bovenste laag vochtig houden

Op zich is witloof een gewas dat vrij goed tegen de droogte kan, vertelt Magnus. Het moeilijkste is de wortel zaaien en laten kiemen. "Om dat vlot te laten gaan, moet je de bovenste centimeter een week lang vochtig kunnen houden. Normaal gezien beginnen we rond 15 mei te zaaien, maar die periode was kurkdroog waardoor dat dit jaar onmogelijk was. Gelukkig hebben we de afgelopen tijd weer een beetje regen gekregen, dus het komt goed met die plantjes. Eens ze vertrokken zijn, kan witloof vlot zonder al te veel water. De wortels kruipen diep in de grond en de gewassen houden het water goed vast."

Droogte is geen uitzondering meer

Als er na deze week opnieuw een hittegolf komt, komen de witloofboeren weliswaar in de problemen. Langere periodes van droogte in het witloofseizoen zijn de afgelopen jaren geen uitzondering meer. De landbouwers zijn daarom al een tijdje aan het experimenteren met nieuwe technieken. "Het blijft natuurijk altijd een gevecht tegen de natuur, maar we investeren in structurele oplossingen. Ook al is dat niet evident. Vandaag ben ik weer veel positiever dan pakweg twee weken geleden. Mijn witloof is mooi aan het kiemen, dus ik ben blij", zegt Magnus.

Hij wil meteen ook een hardnekkig misverstand de wereld uit helpen. "Droge jaren zijn niet per definitie financiële rampen. Dat hangt natuurlijk heel erg af van welke gewassen je kweekt. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een probleem met de aardappelen waardoor er minder gekweekt werd. Maar dat heeft dan weer een impact op de prijs en daardoor konden landbouwers er wat meer aan verdienen."

Meest gelezen