Archieffoto

Ludo Delcroix over Eddy Merckx 75: "Toen hij 30 werd, kreeg hij zeven Zwitserse koebellen van supporters"

Vandaag wordt Eddy Merckx 75 jaar oud. Zijn ploegmaat van weleer Ludo Delcroix zal de kannibaal vandaag niet opbellen met felicitaties. "Er zijn er al zoveel die Eddy lastigvallen. Ik vier hem liever met een leuke anekdote over koebellen", zegt Delcroix op Radio 2 Antwerpen.

"Of ik Eddy al gebeld heb? Ik ga dat op een rustiger moment doen. Hij houdt niet zo van die aandacht rond zijn verjaardag", zegt oud-wielrenner en 'knecht' van Merckx, Ludo Delcroix op Radio 2 Antwerpen. "Ik zal een anekdote vertellen die dat bewijst. In 1975 deden we mee aan de Ronde van Zwitserland om ons voor te bereiden op de Tour de France. Op 17 juni werd Eddy 30 en in de receptie van het hotel stonden 10 supporters met 7 koeienbellen. Hij is toen wel even naar die mensen gegaan maar Eddy was snel terug. Toen hij weer aan tafel zat, vroeg hij mij: Ludo zouden ze voor uw verjaardag ook met zeven koebellen klaarstaan? Ik zei: natuurlijk niet, maar ik heb ook geen 7 keer Milaan-San Remo gewonnen", lacht Delcroix.

Eddy vroeg me verbaasd: Ludo zouden ze voor uw verjaardag ook met zeven koebellen klaarstaan?

Ludo Delcroix

Toekomst na 75?

"Vergeet niet dat Eddy Merckx een fenomeen is hé", gaat Kalmthoutenaar Delcroix voort. "Hij heeft in ons land drie standbeelden en in 1996 ontving hij de titel 'baron'. Wij spreken Eddy niet aan als baron en hij houdt niet van overdreven aandacht, maar Eddy is wel fier op die erkenningen. Hij is ook niet zo fel bezig met het verleden. Eddy denkt altijd aan de toekomst. Ook vroeger was dat zo. Won hij een wedstrijd, dan dacht hij op de terugweg naar het hotel al na over de volgende ritten. Hij zei dat wat voorbij is in de geschiedenisboeken staat, maar dat de toekomst voor ons ligt", vertelt Delcroix. 

Warme kannibaal

Voor Ludo Delcroix is Eddy Merckx bovenal een warme man die eerst aan de anderen denkt en dan pas aan zichzelf. "Hij was niet enkel een sportman maar ook een gentleman. Eddy liet ons nooit in de steek. En ook nu is hij heel begaan met zijn kinderen en kleinkinderen", klinkt het. "Denk maar aan de vreugde toen zijn zoon Axel de bronzen medaille pakte op de Olympische Spelen van Athene in 2004."

Meest gelezen