Radio 2

Vijftig jaar lang werd vleugel nooit gebruikt: nu gaat Sint-Pietersziekenhuis in Leuven tegen de grond

Vandaag zijn de echte sloopwerken aan het Sint-Pietersziekenhuis in de Brusselsestraat in Leuven begonnen. Zo'n 50 jaar na de bouw, gaat de bekende vleugel aan de straatkant als eerste tegen de grond. In al die jaren is de vleugel nooit gebruikt en het gebouw staat dus al decennia lang leeg. Later volgt ook het achterste gedeelte van het voormalige ziekenhuis, waarin tot voor een paar jaar wel nog medische diensten in ondergebracht waren.

"Ik hang mijn burgemeestersjerp niet aan de haak zolang dat gebouw niet tegen de grond gaat", aldus voormalig burgemeester van Leuven Louis Tobback (SP.A) een paar jaar geleden. Eind 2018 sloopt Tobback nog symbolisch de eerste steen en nu - bijna twee jaar later - begint eindelijk de echte afbraak van wat voor velen een stadskanker is geworden.

"In november vorig jaar is de aannemer begonnen met de voorbereidende werken zoals asbest verwijderen en de binnenkant van het gebouw ontmantelen", vertelt Erik Van Hoof CEO van projectontwikkelaar Resiterra. "Het voorste gebouw moet tegen midden september volledig afgebroken zijn. Daarna is ook het achterste gedeelte aan de beurt zodat alles tegen april 2021 gesloopt is." Het oude gasthuis uit de 19e eeuw aan de achterkant, wordt niet gesloopt. (lees verder onder de foto)

Alexander Dumarey

Processie van Echternach

De sloop heeft veel voeten in de aarde gehad. Eerst was het wachten op een sloopvergunning. In 2006 gaf de Vlaamse regering de toestemming om het gebouw te slopen en nu 14 jaar later is het dan eindelijk zover.

De afbraak maakt deel uit van een groter project voor de renovatie en herinrichting van de Hertogensite, tussen de Brusselsestraat, de Kapucijnenvoer en de Minderbroedersstraat, die eigendom is van de KU Leuven.

De projectontwikkelaar Resiterra wil er de komende zes à zeven jaar meer dan 500 woongelegenheden bouwen, maar ook commerciële ruimtes, een woonzorgcentrum en een welzijnstoren. Verder zal de ontwikkelaar ook een park van 1 hectare groot aanleggen en ook de Dijle zal hier weer worden opengelegd.

Nieuwe cultuurtempel

Op de plaats waar het voormalige ziekenhuis nu staat, komt een nieuw gebouw voor podiumkunsten. Daarin zouden verschillende voorstellingen tegelijk kunnen plaatsvinden, in meerdere zalen, voor in totaal een duizendtal bezoekers.

Alexander Dumarey
Alexander Dumarey

Meest gelezen