Agent die zwarte arrestant doodschoot in Atlanta wordt beschuldigd van moord

De politieagent die eind vorige week een zwarte man heeft doodgeschoten in de Amerikaanse stad Atlanta, wordt aangeklaagd wegens moord. Het openbaar ministerie heeft nog 10 andere klachten tegen hem naar voren gebracht. De man was eerder al ontslagen als politieagent.

De blanke politieagent schoot vorige week vrijdag de 27-jarige Rayshard Brooks dood aan een fastfoodrestaurant. Brooks had zich verzet tegen zijn arrestatie en een stroomstootwapen van een agent bemachtigd. 

Hij rende weg en richtte het wapen tijdens zijn vlucht op een van de agenten. Daarop werd hij neergeschoten, hoewel hij geen echte bedreiging voor de politieagenten vormde. Hij bezweek later aan zijn verwondingen.

Als gevolg van  de schietpartij is de topvrouw van de politie van Atlanta opgestapt. 

De schietpartij kwam op een moment dat in de Verenigde Staten en elders wordt geprotesteerd tegen politiegeweld en racisme. Die protesten zijn ontstaan na de dood van George Floyd tijdens een hardhandig politieoptreden in Minneapolis.

Meest gelezen