Ministerraad geeft groen licht voor steun aan afhandelingsbedrijf Aviapartner

De regering is bereid om bagageafhandelaar Aviapartner te hulp te schieten. Dat heeft de ministerraad vanavond beslist. Het bedrijf heeft 20 tot 25 miljoen euro nodig om de coronacrisis te overleven en krijgt nu een lening.

Vorige week ging Swissport, de grootste bagageafhandelaar op de luchthaven van Zaventem, failliet. Maar ook de kleinere concurrent, het Belgische Aviapartner, kan de coronacrisis niet door zonder extra geld. Ook dat bedrijf lijdt in ons land al enkele jaren verlies. Nu de activiteiten op de luchthaven enkele maanden hebben stilgelegen, heeft het 20 tot 25 miljoen euro nodig om te overleven.

Na het faillissement van Swissport is Aviapartner de enige afhandelaar met een vergunning op de luchthaven van Zaventem. Dat maakt dat hulp vanuit de overheid zo goed als onvermijdelijk is. Mocht ook Aviapartner over de kop gaan, dan zou dat de heropstart van de activiteiten op de luchthaven volledig in het gedrang brengen.

De ministerraad heeft nu groen licht gegeven voor een zogenoemde converteerbare lening van maximaal 25 miljoen euro door de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). De lening loopt voor 6 jaar. Als de lening niet binnen de voorziene termijn wordt terugbetaald, zal die automatisch in aandelen  worden omgezet.

"Zonder laden, lossen, verslepen, schoonmaken en bijtanken kan geen enkel vliegtuig de lucht in", zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). "Met deze converteerbare lening verzekert de FPIM dat Aviapartner België haar activiteiten kan hervatten en dat Brussels Airport kan blijven draaien.”

Meest gelezen