Videospeler inladen...

"Bastaardhond!", Noord-Korea hervat scheldtirades op Zuid-Korea en stuurt troepen naar ontruimde gebieden

Een dag na het opblazen van een verbindingskantoor met Zuid-Korea blijft het communistische regime in Noord-Korea de verbale aanvallen op het zuiden opvoeren. Er wordt opnieuw gescholden en Noord-Korea dreigt er mee om opnieuw troepen te sturen naar twee eerder ontruimde zones vlakbij de demarcatielijn met Zuid-Korea.

Gisteren heeft Noord-Korea het vrij recente verbindingskantoor met Zuid-Korea in de stad Kaesong opgeblazen. Het gebouw ligt nu in puin enkele kilometer ten noorden van de demarcatielijn tussen beide staten. Het kantoor was opgericht na de inter-Koreaanse akkoorden in 2018 over concrete toenadering tussen de twee Korea's. Zuid-Korea heeft afwijzend gereageerd en versterkt alleszins de troepen aan de demarcatielijn. (Lees verder onder de foto).

Zuid-Korea neemt geen risico's en heeft extra troepen naar de demarcatielijn gestuurd.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Vandaag zijn de verbale aanvallen van het noorden tegen het zuiden nog wat bitsiger geworden. Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KCNA gedraagt Zuid-Korea zich "als een bastaardhond" die "de confrontatie opstookt tot een totale catastrofe voor de relaties tussen de twee Korea's".

Opvallend is ook nu weer de harde kritiek van Kim Yo-jong, de jongere zus van de totaal afwezige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, op de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Volgens de zus heeft president Moon zijn nek gestoken in een "pro-Amerikaanse strop". Nochtans was Kim Yo-jong eerder zowat symbool voor de toenadering tot het zuiden. Dat charmeoffensief lijkt zo goed als voorbij. 

Troepen naar Kaesong en Kumgang

Het blijft niet bij tieren en razen. Noord-Korea trekt blijkbaar een streep onder al die akkoorden van 2018. Zo heeft Pyongyang aangekondigd dat het opnieuw troepen gaat sturen naar twee zones vlakbij de demarcatielijn met Zuid-Korea die eerder ontruimd en ontmijnd waren. 

De meest bekende is Kaesong, de plaats waar het verbindingskantoor is opgeblazen en waar ook een grote industriezone werd uitgebouwd voor productie voor Zuid-Koreaanse bedrijven. Die zone is intussen al lang verlaten. Kaesong is ook symbolisch: het was lange tijd de hoofdstad van het Koreaanse keizerrijk onder de Goryeo-dynastie (918-1392), waarvan de naam Korea is afgeleid. Kaesong is door de geschiedenis en de centrale ligging zowat symbool voor de eenheid van Korea. (Lees verder onder de foto).

Videospeler inladen...
Zuid-Koreaanse toeristen op stap in het berggebied van Kumgang, twee jaar geleden.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Het andere gebied waar Noord-Korea nu opnieuw troepen wil legeren, is dat rond de "diamanten berg" Kumgang-san in het oosten van het land. Die streek -bekend wegens zijn natuurschoon- is decennia geleden uitgebouwd tot een toeristisch centrum waar Zuid-Koreanen en buitenlanders even konden proeven van Noord-Korea. Net zoals Kaesong ligt Kumgang vlak ten noorden van de demarcatielijn en dus in Noord-Korea zelf. 

Noord-Korea stuurt dus vooralsnog geen troepen in de vier kilometer brede bufferzone tussen beide staten, maar de troepenbewegingen in Kumgang en Kaesong zijn dan ook eerder symbolisch. Toch zullen ze samen met de opnieuw bitsige scheldpropaganda- een terugkeer naar de gespannen situatie van voor 2018 inluiden.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen