Bolton, in de achtergrond bij Trump, in 2018
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Alle hens aan dek om boek met "uiterst geheime informatie" over president Trump uit de winkels te houden

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een rechtszaak aangespannen tegen de publicatie van een boek van de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Het boek bevat "geheime informatie" en mag daarom niet uitgebracht worden, stelt het ministerie.

John Bolton was een korte periode nationaal veiligheidsadviseur van president Trump: van april 2018 tot september 2019. Volgens Bolton stapte hij zelf op, volgens Trump is hij ontslagen wegens "grote" meningsverschillen.

Over zijn periode in het Witte Huis onder Trump schreef Bolton het boek "The room where it happened" ("De kamer/het kantoor waar het gebeurde"), dat op 23 juni in de Amerikaanse winkels zou moeten liggen.

Maar het ministerie van Justitie wil daar een stokje voor steken en heeft een rechtszaak aangespannen tegen Bolton en zijn uitgever. Volgens de aanklacht bevat het boek "geheime informatie".

Elke poging van de regering-Trump om de publicatie van het boek tegen te houden, is gedoemd om te mislukken
De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union

Eerder deze week liet ook Trump zelf verstaan dat Bolton "een misdrijf" zou begaan als hij het boek zou uitbrengen. "Ik beschouw elke conversatie met mij als president als strikt geheim. Dus als hij een boek heeft geschreven en dat uitbrengt, dan overtreedt hij de wet en dan krijgt hij problemen met het gerecht", vertelde hij aan journalisten.

Boltons advocaat liet weten dat hij de aanklacht onderzoekt en te gepasten tijde zal reageren. Volgens de burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union is "elke poging van de regering-Trump om de publicatie van het boek tegen te houden, gedoemd om te mislukken". (De tekst gaat voort onder de foto.)

President Trump en John Bolton in april 2018, bij het begin van zijn mandaat.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Wat staat er in het boek?

Het is niet de eerste keer dat het Witte Huis zich opwindt over het boek van Bolton. In januari werd al gezegd dat het boek "uiterst geheime" details bevat, die verwijderd moesten worden. Bolton had weken daarvoor al een eerste versie van het boek naar het Witte Huis gestuurd. Hij weigerde echter de gewraakte passages uit het boek te halen.

De Amerikaanse krant The New York Times publiceerde eind januari enkele fragmenten uit het nog niet gepubliceerde boek. In dat manuscript stond naar verluidt onder meer dat Trump letterlijk tegen Bolton gezegd zou hebben dat hij militaire steun aan Oekraïne zou bevriezen om de Oekraïense president onder druk te zetten om een onderzoek te openen naar Joe Biden, toen een van de mogelijke tegenstanders van Trump bij de presidentsverkiezingen in november (in augustus 2019 bracht het magazine Politico al een artikel over die bevriezing uit). Intussen is Biden wel degelijk de echte uitdager van Trump voor de Democraten. Trump zou Bolton ook de opdracht gegeven hebben om het geld te bevriezen.

President Trump ontkende begin dit jaar die aantijgingen. Op dat moment was het afzettingsproces tegen Trump in de Senaat aan de gang. De Democraten wilden Bolton als getuige oproepen, maar botsten op een njet van de Republikeinse meerderheid in de Senaat. Uiteindelijk overleefde Trump zijn afzettingsproces. 

Meest gelezen