AFP or licensors

Brazilië in tijden van corona: "Geen effectieve strijd tegen het virus, terwijl de aantallen oplopen"

Brazilië telt vandaag 923.000 besmettingen met het coronavirus en 45.456 coronadoden, de hoogste aantallen na de Verenigde Staten. De werkelijke cijfers zouden nog hoger liggen. Terwijl de coronapandemie in West-Europa onder controle blijkt te raken, lijkt de toestand in Brazilië alsmaar erger te worden. Hoe is deze Zuid-Amerikaanse reus tot de coronabrandhaard van het zuidelijk halfrond kunnen verworden? 

Een  muurschildering in de miljoenenstad São Paulo vat de toestand in Brazilië misschien nog het best samen: een potje touwtrekken tussen de gezondheidssector en het coronavirus, geholpen door president Jaïr Bolsonaro. "Aan welke kant van het koord staat u?", luidt de vraag aan de achteloze voorbijganger.

President Bolsonaro heeft het virus vanaf het begin gebagatelliseerd

NRC-correspondent Nina Jurna vanuit Rio de Janeiro

"Brazilië heeft eigenlijk nooit een helder beleid vanuit de regering zelf gevoerd", legt Nina Jurna uit in "De wereld vandaag", op Radio 1. "Ik heb het dan over een complete lockdown zoals je dat in Ecuador of Peru hebt gehad." De rol van president Jaïr Bolsonaro is erg omstreden. "President Bolsonaro heeft het virus vanaf het begin gebagatelliseerd. Hij zegt dat het een "griepje" is en dat hij er niets kan aan doen dat er zoveel mensen doodgaan." 

"Tegelijkertijd hebben de deelstaten een grote mate van autonomie en kunnen  ze zelf hun regels bepalen", aldus Jurna. "Daar zie je dus wel dat er van in het begin regels zijn toegepast." Zo zijn scholen en winkels dichtgegaan. "In Rio de Janeiro, waar ik woon, is ook het strand lange tijd dicht geweest."

Bolsonaro vindt het allemaal maar onzin en gelooft niet dat de ziekenhuizen vol zitten

NRC-correspondent Nina Jurna vanuit Rio de Janeiro

"Bolsonaro vindt het allemaal maar onzin. Hij gelooft ook niet dat de ziekenhuizen vol zitten. Nochtans is al van in het begin gewaarschuwd dat het medische systeem het niet aankan. Maar Bolsonaro gelooft dat niet en heeft mensen zelfs opgeroepen om zelf in de ziekenhuizen te gaan bekijken of ze vol zijn. Dit is een heel kwalijke oproep in een land dat met zo'n enorme crisis kampt."

De Braziliaanse president vreest dat de economie van het land zal bloeden als de beperkende maatregelen van de deelstaten te lang blijven duren. Allicht mede daarom zweert hij bij chloroquine, het antimalariamedicijn dat ook door de Amerikaanse president Trump wordt aangeprezen. "Het is niet bewezen dat dit middel helpt en Bolsonaro wil dit middel verplicht stellen en ziet het als hét medicijn."

In het begin van de coronacrisis volgde de meerderheid van de bevolking de opgelegde maatregelen vrij goed op, maar dat is volgens Jurna aan het veranderen, "naarmate het langer duurt en Bolsonaro zelf een heel ander signaal afgeeft".  De Braziliaanse president heeft lak aan de lockdown en gaat vaak zelf de straat op, zonder mondmasker. Op steunbetogingen voor hem schudt hij zo veel mogelijk van zijn aanhangers de hand. 

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

De president zet de toon, als het ware. "Het afgelopen weekend ben ik op straat en aan het strand gaan kijken", zegt Nina Jurna. "Het was erg druk. Net alsof er niets aan de hand was. Je ziet dat de mensen veel losser worden en dat ze zich er minder van aantrekken."

Maar dat steeds meer mensen losser omspringen met de coronamaatregelen, heeft ook te maken met hun sociaal-economische situatie. "Vooral de informele sector kan het hoofd niet meer boven water houden", legt Jurna uit. Weinig volk op het strand betekent minder inkomsten voor de strandventers en de strandstoelverhuurders.

"Je hebt geen effectieve strijd tegen het virus, terwijl de aantallen oplopen", vat Nina Jurna samen.

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal".

Videospeler inladen...

Meest gelezen