Gratis grondwater voor Gentenaars: bouwheren voortaan verplicht om kraan te installeren

In Gent kunnen inwoners gratis water tappen op bouwwerven, want de stad verplicht bouwheren om er een kraantje te installeren. "We willen waterverspilling tegengaan, ook als er geen grote droogte is", zegt schepen van milieu Tine Heyse (Groen). Voorlopig mogen enkel particulieren de kranen gebruiken, bedrijven moeten wachten tot de Vlaamse wetgeving dat toelaat.

In Gent kunnen inwoners vanaf nu gratis water tappen aan bouwwerven. Het gaat om niet-drinkbaar water dat bouwbedrijven oppompen tijdens werkzaamheden en normaal gezien in de riolering lozen. Maar dat mag dus niet meer. Als het water niet vervuild is en niet kan gerecupereerd worden in de buurt, dan moet de aannemer verplicht een kraantje plaatsen.  "Ook buiten droge periodes", benadrukt schepen van milieu Tine Heyse (Groen).

In sommige steden en gemeenten lopen al soortgelijke projecten, maar dan geldt de regel enkel bij code geel of code oranje. "Maar dan is het eigenlijk al te laat", vindt Heyse. "Periodes van droogte zijn geen uitzondering meer, we hebben er steeds vaker mee te maken. In Gent gaan we dus áltijd waterverspilling tegengaan. We hebben vorig jaar een proefproject gedaan en dat was succesvol."

Alleen voor particulieren

Wanneer iemand een bouwvergunning aanvraagt in Gent en daarbij water moet oppompen, zal de stad onderzoeken wat het beste met dat water gebeurt. Schepen Tine Heyse: "In eerste instantie gaan we kijken of het water kan geïnfiltreerd worden in de grond, of dat het kan geloosd worden in oppervlaktewater. Als dat niet kan, onderzoeken we of de bodem vervuild is. Is het water verontreinigd? Dan gaat het toch naar het riool. Is het proper? Dan is de aannemer verplicht een kraantje te plaatsen, zodat particulieren uit de buurt het kunnen gebruiken."

De groendienst mag dat water nog niet gebruiken. Dat is zeer jammer

"Momenteel zijn de kranen enkel en alleen voor particulieren. Bedrijven kunnen nog geen gratis grondwater komen tappen", benadrukt Heyse. "Dat is zeer jammer, want de Gentse groendienst zou er bijvoorbeeld goed gebruik van kunnen maken. Maar ja, het mag wettelijk niet. Voor professioneel gebruik moet je een soort belasting betalen.  Nu, het goede nieuws is dat Vlaanderen die wetgeving gaat aanpassen. Tegen volgende zomer zou dat rond zijn. Ik hoop het!" 

Kraantjes in kaart brengen

Het project staat momenteel nog in zijn kinderschoenen, maar de stad droomt ervan om de kranen uiteindelijk in kaart te brengen. "Maar dat is niet makkelijk. Er zit vaak heel wat tijd tussen het moment van de vergunningsaanvraag en het moment dat het water effectief wordt opgepompt. We willen natuurlijk geen mensen naar een bouwwerf sturen waar nog geen kraantje staat. Dat moeten we dus nog verder onderzoeken", aldus schepen Tine Heyse. 

kasto80

Meest gelezen