belga

Burgemeester Boom: "Drie weekends Tomorrowland? Geen goed idee"

De burgemeester van Boom vindt het geen goed idee dat Tomorrowland volgend jaar drie in plaats van twee weekends zou duren. Hij reageert daarmee op een voorstel van de organisatoren van het dancefestival. Die willen met een extra weekend een deel van de gemiste inkomsten van dit jaar goed maken. "Daar is geen draagvlak voor in Boom", vertelde burgemeester Jeroen Baert (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.

"Ik vind het geen goed idee dat Tomorrowland volgend jaar drie in plaats van twee weekends zou doorgaan op De Schorre", zegt Jeroen Baert (N-VA) burgemeester van Boom in "Start Je Dag". De organisatoren van het dancefestival lanceerden het idee van een extra weekend volgend jaar om de geleden schade van dit jaar te compenseren. Door de coronacrisis is Tomorrowland 2020 namelijk geschrapt. "Je kan zoveel weekends Tomorrowland organiseren als je wil, maar daar is een draagvlak bij de bevolking voor nodig. Op dit moment heb ik daar heel veel vragen bij. Ik begrijp dat veel Bomenaars negatief reageren op dit voorstel. De uitbreiding van één naar twee weekends is er na lang overleg gekomen. Dat draagvlak kan je niet zomaar overschrijden want ondanks de afspraken blijft er ook overlast voor de buurt", zegt Baert die zelf op 150 meter van het festivalterrein woont. 

Derde weekend economisch nodig?

De burgemeester van Boom betreurt ook dat het idee voor een extra weekend zonder overleg de wereld wordt ingestuurd. "Toen de corona-pandemie losbrak hebben we samengezeten en daar zijn bepaalde pistes opgedoken. De geruchten of cowboyverhalen rond een derde weekend heb ik meermaals de kop moeten indrukken. Maar nu is het er dus toch." Burgemeester Baert begrijpt dat de evenementensector een moeilijke periode doormaakt, maar wil harde cijfers zien. "Ik zou graag van de organisatoren vernemen of zo'n derde weekend echt noodzakelijk is voor het voortbestaan van het festival in Boom. Zolang wij die informatie niet hebben, is elke beslissing voorbarig."

Mag het van Marc Van Ranst?

De aanwezigheid van het wereldbekende festival op de Boomse kleigrond blijft voor het gemeentebestuur belangrijk. "Uiteraard is Tomorrowland een jaarlijks terugkerende afspraak waar veel inwoners naar uitkijken. De Bomenaars verwelkomen de hele wereld in hun achtertuin als ware het hun eigen familie. Het festival is verweven met ons DNA en voor de gemeente Boom spelen er ook financiële belangen. De grootste vraag is misschien of er volgend jaar überhaupt festivals kunnen doorgaan.  Daar zouden virologen zoals oud-Bomenaar Marc Van Ranst zich over moeten uitspreken", besluit Baert.

Meest gelezen