Videospeler inladen...

Wateroverlast door hevige onweersbuien: zwaarste avondspits sinds begin van coronacrisis

Hevige onweersbuien hebben vanmiddag op verschillende plaatsen in het land wateroverlast veroorzaakt. Heel wat straten en wegen kwamen onder water te staan. Zo ook de Kennedytunnel in Antwerpen, met lange files tot gevolg. Op alle Belgische snelwegen stond op een hoogtepunt samengeteld 185 kilometer file; de zwaarste avondspits sinds het begin van de coronacrisis. Het KMI had vooraf code oranje afgekondigd.

Sinds vanmiddag trekken hevige onweersbuien over het land. Op verschillende plaatsen is er wateroverlast gemeld. "Op dit ogenblik is de regen en onweerszone vooral actief boven de provincies Antwerpen en Limburg. Dat trekt geleidelijk aan weg naar het noorden", zegt weerman Frank Deboosere.

"Daarnaast zitten er nog een aantal onweershaarden boven de andere provincies. In de loop van de avond en nacht zal het vanuit het zuiden geleidelijk aan droger worden", voorspelt de weerman. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

Wateroverlast in de Kennedytunnel

De provincie Antwerpen kreeg de volle laag: veel regen, onweer en wind. Dat was vooral een probleem in de Kennedytunnel. De cruciale verkeersader onder de Schelde is onder water gelopen. In de richting van Nederland is maar één rijstrook berijdbaar omdat er zo'n 20 centimeter water staat. 

In volle avondspits was dit het perfecte recept voor ellenlange files op de Antwerpse ring.  

Op onderstaande beelden van ooggetuige Daniëlle Massa is te zien hoeveel water er vanmiddag in de Kennedytunnel in Antwerpen stond. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

In "Het Journaal" van 19 uur gaf Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum een stand van zaken van de situatie in en rond Antwerpen. (Lees verder onder de video.)

Videospeler inladen...

De brandweer van Antwerpen heeft een 100-tal oproepen binnengekregen na de stortbui, voornamelijk voor onder water gelopen straten. Ook in Edegem en de regio Lier en Berlaar zijn er enkele meldingen van wateroverlast. 

30 liter neerslag in Torhout

Ook in Torhout, in West-Vlaanderen, heeft een fiks onweer voor heel wat wateroverlast gezorgd. Om 12.30 uur gingen de hemelsluizen er open en in een half uur tijd viel er 30 liter neerslag. Dat is meer dan wat er de voorbije twee maanden viel in de stad.  Het water stond er in sommige straten tot 80 centimeter hoog. Ook de twee tunnels onder de spoorwegbruggen liepen er onder.

Voor de 90-jarige Margareta Yde is het al de vierde keer dat haar huis onder water loopt: "Dat is altijd een angstig moment als je dat water ziet komen en je kelder onder water ziet en de kinderen moet verwittigen om te komen helpen. Het is nu al de vierde keer en nu heb ik er echt genoeg van. Als je 90 jaar bent, dat is niet meer voor mij hé", zegt Margareta op Radio 2 West-Vlaanderen.

Bekijk hier een beeld uit Torhout:

Videospeler inladen...

Het zwaartepunt in de provincie West-Vlaanderen lag in het noorden van de provincie: tussen Torhout en Oostende, in Brugge en Jabbeke en De Haan. De brandweer van die zone kreeg een 70-tal oproepen binnen voor ondergelopen kelders en straten die blank staan.

In de Westhoek kreeg de brandweer een 30-tal oproepen. Vooral in Vlamertinge stonden de straten blank. In het centrum van de provincie West-Vlaanderen heeft het vooral fel geregend in de streek rond Ingelmunster.

In Loppem stond de E40 volledig blank.

Brusselse tunnels

Ook in Brussel zorgde een wolkbreuk voor wateroverlast. De Georges Henritunnel, de Hallepoorttunnel en de Stefaniatunnel werden een tijdlang afgesloten. 

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Lochristi ondergelopen

Een deel van het dorp van Lochristi, bij Gent, is ondergelopen na enkele hevige onweersbuien. Een snookerzaak kreeg heel wat rioolwater binnen. In het Kapelleken, het laagste punt van Lochristi, dreigde het water binnen te lopen in een woning. De bewoners konden het ergste vermijden nadat ze zelf een schutting aan de oprit geplaatst hadden. Het water trekt nu geleidelijk aan weg.

Lees verder onder de video en de foto

Videospeler inladen...

1722 actief

In het hele land geldt code oranje voor onweer. Dat betekent dat er verspreid kans is op hevig onweer met mogelijk overlast op verscheidene plaatsen. Intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden kunnen vrij grote schade veroorzaken aan gebouwen en wateroverlast veroorzaken. 

Binnenlandse Zaken heeft het telefoonnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen geactiveerd. Het aparte nummer moet ervoor zorgen dat het noodnummer 112 alleen wordt gebeld als iemand mogelijk in levensgevaar is en dus niet overbelast raakt door minder dringende oproepen.

Kleurenschaal

Het KMI werkt voor de verklaring van verschillende weerfenomenen met de kleurenschaal groen-geel-oranje-rood. Zowel voor wind, regen, sneeuw, mist, storm als onweer worden gelijkaardige waarschuwingen gebruikt. Kort samengevat: bij code groen of geel is grote bezorgdheid niet nodig, voor gelijk welk weertype.

"Die codes zeggen niet meer of minder dan dat er onweer op komst is", legt weervrouw Sabine Hagedoren uit. "Die kleurcode is louter voorspellend en zegt niets over de intensiteit van wind, neerslag of bliksem. Het betekent enkel dat de voorspelde buien gepaard kunnen gaan met onweer. Vanaf code oranje is het een ander verhaal: dan kunnen de gevolgen van die onweersbuien lokaal ernstig zijn."

Bekijk hier weerman Frank Deboosere over het voorbije onweer:

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen