Videospeler inladen...

Europees Parlement wil uitleg van Brusselse politie over "brutale aanpak" van groen parlementslid Fofana

Het Duitse parlementslid Pierrette Herzberger-Fofana heeft een klacht ingediend omdat ze in het Brusselse Noordstation brutaal aangepakt zou zijn door agenten. Parlementsvoorzitter Sassoli wil uitleg van de Brusselse politie.

Herzberger-Fofana maakte het nieuws bekend tijdens een debat over racisme in het Europees Parlement in Brussel. Herzberger-Fofana is een Duitse van Malinese afkomst en zit in de groene fractie in het parlement. 

De politica zegt dat ze een klacht heeft ingediend over een slechte behandeling door de Brusselse politie. Ze zou daar gisteren tussenbeide zijn gekomen en met haar telefoon beelden hebben gemaakt toen enkele agenten in het Noordstation twee zwarte jongens controleerden. Volgens het parlementslid is ze daarbij brutaal aangepakt.  Volgens Herzberger-Fofana heeft ze meermaals duidelijk gemaakt dat ze Europarlementslid was, maar geloofden de politiemensen haar niet, hoewel het bleek uit haar papieren. 

EU-parlementsvoorzitter David Sassoli wil daarover nu meer uitleg van de Belgische overheid.  Philippe Lamberts (Ecolo), de fractievoorzitter van de groenen in het Europees Parlement, zegt dat Herzberger-Fofana wegens haar huidskleur zo is aangepakt door de agenten. 

Herzberger-Fofana is erg bezig met racisme en het protest daartegen. Ze uitte onlangs kritiek op racisme tegen zwarten in Duitsland en in China.

"Normale identiteitscontrole zonder geweld"

Volgens de Brusselse politie werden de twee jongemannen in het Noordstation gecontroleerd in een actie tegen criminaliteit. Het EU-parlementslid zou dat gefilmd hebben en zou eerst geweigerd hebben om zich te identificeren bij de agenten, nadien zou ze dat wel gedaan hebben.  Er werd tegen de vrouw ook een proces-verbaal opgesteld, omdat ze zich verbaal agressief zou hebben opgesteld tegenover de agenten.  

Nog volgens de politie ging het om een gewone controle zonder geweld. Er is wel een intern onderzoek gestart.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen